ROĐENA NA DANAŠNJI DAN

Ova je fascinantna žena odavno zaslužila spomenik u centru grada

Objavljeno, 20. veljače 2020. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Zlata Bartl i Zlata Vucelić u Podravkinu laboratoriju 1963. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Na današnji dan prije točno stotinu godina rođena je velika Zlata Bartl, profesorica kemije koja je najzaslužnija za Vegetu, planetarno poznat dodatak jelima.

Rođena je 20. veljače 1920. godine u BiH. Mudroslovni fakultet u Zagrebu završava 1942. godine te postaje profesorica. U Podravku dolazi 1956. godine, a godinu kasnije predvodi tim koji proizvodi prve juhe u vrećici. Godine 1959. na tržište pod njezinom palicom stiže i Vegeta.

“Imali smo malo, jela sam jedanput na dan, ali radili smo i stvarali punom parom da svoju tvornicu izvučemo iz teškoća”, pričala je kasnije prof. Bartl.

U mirovinu je otišla u srpnju 1976. i otad je skromno i povučeno živjela u stanu u Koprivnici. Ta iznimna žena govorila je pet svjetskih jezika: engleski, njemački, španjolski, talijanski i francuski.

Zlata Bartl snimljena 90-ih u stanu u Koprivnici / Foto: Podravka

Poslije, kad je posve onemoćala, završila je u Domu za starije gdje joj je u studenom 2006. uručeno priznanje Počasne građanke Koprivnice. Preminula je u bolnici 30. srpnja 2008. godine u 89. godini života.

U prigodi njezina stotog rođendana Podravka u petak svečano otvara najsuvremeniji prehrambeno-tehnološki laboratorij za napredna senzorska i kulinarska istraživanja u regiji. Zvat će se Laboratorij prof. Zlate Bartl.

Profesorica Bartl jedna je od najzaslužnijih osoba za razvoj Koprivnice i Podravke. Već dugo se od mnogih istaknutih pojedinaca može čuti ideja o njezinu spomeniku u središtu grada.

Jer ako je netko zaslužio spomenik u Koprivnici – onda ga je svakako zaslužila Zlata Bartl. Šteta da je propuštena jedinstvena prigoda da se to učini u povodu 60. godišnjice Vegete i 100. rođendana naše heroine.


Tagovi: 100 GODINA ROđENDAN SPOMENIK VEGETA ZLATA BARTL

NEDAVNO OBJAVLJENO