IZ EUROPSKIH FONDOVA 85 POSTO NOVCA

Otvoreno novo reciklažno dvorište vrijedno 5,2 milijuna kuna

Objavljeno, 13. veljače 2020. Zeleno
# Foto: Robert Mihaljević / Novo reciklažno dvorište u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnica je u četvrtak dobila suvremeno reciklažno dvorište u Herešinu čija je izgradnja stajala oko 5,2 milijuna kuna, a 85 posto iznosa financiralo se europskim novcem.

U njega će dolaziti sav odvojeno prikupljen otpad s područja Koprivnice, poput stakla, metala, plastike, papira i glomaznog otpada. Prikupljat će se i problematičan otpad: lijekovi, gume, baterije, električni otpad, žarulje, bijela tehnika, kemikalije, pesticidi, ulja…

Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca, naglasila je kako se novim reciklažnim dvorištem značajno povećao kapacitet za prikupljanje korisnog otpada.

“To će pridonijeti ostvarenju ciljeva iz plana gospodarenja otpadom Hrvatske. Do 2022. cilj je da odvajamo 60 posto iz mase komunalnog otpada.

S ponosom mogu reći da je Koprivnica u ovom trenutku na 51 posto odvojeno prikupljenog otpada zahvaljujući svim građanima i mi smo time već ostvarili europsku normu za ovu godinu”, naglasila je čelnica Komunalca.

Ističe kako je u pripremi i projekt proširena i obnove postojeće kompostane u koju bi se uvele nove tehnologije kako bi se prikupilo što više biootpada.

Podsjeća kako se dio papira i plastike koji izlazi iz reciklažnog dvorišta može prodati, ali po značajno nižim cijenama. Za sav ostali otpad Komunalac plaća zbrinjavanje drugim tvrtkama.

Mišel Jakšić pohvalio se kako je Koprivnica po službenim podacima Ministarstva financija u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju novca iz europskih fondova te u deset najboljih po razvrstavanju i odvojenom prikupljanju otpada.

Na pitanje kako komentira izjavu čakovečkoga gradonačelnika da Koprivnica, Varaždin i Čakovec rade na projektu gradnje spalionice smeća na varadžinskom području, Jakšić odgovara da i je i on pročitao tu informaciju.

Kolega Stjepan Kovač i ja imamo izuzetno dobru suradnju na više projekata, a često je tema i gospodarenje otpadom jer nas muče isti problemi. No, o spalionici i investitorima na taj način nismo nikad razgovarali.

Jedino što mogu reći je da dok sam ja gradonačelnik nikakve spalionice u Koprivnici neće biti. U konačnici, ovdašnja javnost digla se na noge kad je istu ideju imao bivši direktor Piškornice Jozinović koji je danas, srećom, naša prošlost”, zaključio je Jakšić.

Inače, reciklažno dvorište u prigradskom naselju Herešinu zimi će raditi od 8 do 17 sati, ljeti od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Građani će sav otpad u to doba moći tamo dovesti. Službeno će početi s radom 8. ožujka.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO