Otvorene ponude za gradnju Piškornice, jedna premašila milijardu kuna!

Objavljeno, 05. rujna 2022. Vijesti
# Foto: PIŠKORNICA / Ovako će izgledati budući Regionalni centar Piškornica
AUTOR
Redakcijski tekst

Danas u 12 sati otvorene su ponude u postupku javne nabave za gradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica procijenjene vrijednosti oko 347 milijuna kuna bez pdv-a, odnosno 434 milijuna s pdv-om.

Kako je u ponedjeljak izvijestila Piškornica, ponudu su predala dva ponuditelja. Grčki Helector ponudio je više od milijardu kuna s pdv-om, odnosno dva i pol puta veću od procijenjene!

Zajednica ponuditelja Kostak iz Slovenije i njihovo poduzeće Kostak u Zagrebu poslale su ponudu na iznos od oko 837 milijuna kuna s pdv-om.  Povjerenstvo za provedbu postupka javne nabave obavit će pregled i ocjenu pristiglih ponuda sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Obveza Vlade RH

Kako su ponude veće od procijenjene vrijednosti nabave, a što je obzirom na trenutno stanje na tržištu bilo za očekivati te se Vlada RH odlukom obvezala na osiguranje 90 posto sredstava, osnivači Piškornice zatražit će sastanak u ministarstvima gospodarstva te regionalnog razvoja.

Na sastanku bi se trebale razmotriti pristigle ponude i osiguranje financijskih sredstava. Po održavanju sastanka s čelnicima ministarstava biti će donijeta odluka o nastavku provedbe postupka javne nabave, odnosno započeti evaluacija ponuda i donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja.

“I drugi centri za gospodarenje otpadom, kao i brojne druge infrastrukturne građevine i projekti, susreli su se s izazovom osiguranja dodatnih financijskih sredstava te su u suradnji s resornim ministarstvima i Vladom RH pronađeni modeli financiranja.

Zakon o otpadu

Centrima za gospodarenje otpadom Zakonom o otpadu utvrđena je uloga i odgovornost obrade ostatnog miješanog komunalnog otpada, a sve kako bi se tako ispunile naše obveze u sektoru otpada prema EU.

Osim toga, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iskazalo je potvrdan stav spram osiguranja dodatnih sredstva kod drugih centara koji su ove godine proveli postupak javne nabave, pa je realno očekivati takvu odluku i u ovom slučaju”, nadaju se u Piškornici.

Regionalni centar u vlasništvu je Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te Općine Koprivnički Ivanec na čijem se području treba graditi.


Tagovi: HELECTOR MILIJARDU KUNA PIšKORNICA PONUDE

NEDAVNO OBJAVLJENO