SVE VIŠE KRIVOTVORENIH NOVČANICA

Otkriveno triput više lažnih eura, HNB građane poziva na oprez

Objavljeno, 02. ožujka 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / Najčešće se krivotvori novčanica od 500 eura
AUTOR
Robert Mihaljević

Čak 4280 krivotvorenih novčanica eura otkriveno je lani u Hrvatskoj. To je triput više nego preklani i čak šest puta više nego prije pet godina.

Samo od srpnja do prosinca prošle godine registrirano je oko 4400 krivotvorenih novčanica svih valuta, što je povećanje od 600 posto u odnosu na ukupan broj svih krivotvorina u istom razdoblju pretprošle godine.

Krivotvorine kune, s ukupno registriranih 228 komada, čine udio od pet posto u registriranim krivotvorenim novčanicama svih valuta, otkrivaju u Hrvatskoj narodnoj banci.

LAŽNE KUNE

“Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 500 eura, čak 3771 komad s udjelom od 93 posto u ukupnom broju lažnih eura. Uzrok povećanog broja otkrivenih krivotvorenih novčanica od 500 eura jest prijevara prema fizičkoj osobi”, ističu u HNB-u.

Najčešće krivotvorena ‘domaćica’ u drugom polugodištu je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 89 otkrivenih primjeraka ili 39 posto od ukupnog broja lažnih kuna. Krivotvorene novčanice od 1000 i 500 kuna zajedno čine udio od 47 posto u ukupnoj količini otkrivenih lažnih kuna.

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je otkriveno ukupno 506 lažnih novčanica kuna, što je oko jedan posto više nego preklani i 16 posto više nego u 2016. godini.

POZIVAJU NA OPREZ

“Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare.

Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje.

Hrvatska narodna banka zato poziva građane na pojačan oprez. Lažne je novčanice lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja”, zaključuju u HNB-u.


Tagovi: EURI HNB KRIVOTVORENE KUNE LAZNI EURI NOVčANICE

NEDAVNO OBJAVLJENO