Otkrivamo: u jednoj županiji svaki četvrti stanovnik troši tablete za živce

Objavljeno, 10. travnja 2023. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Kontinurano raste potrošnja lijekova u Hrvatskoj, potvrđuju novi petogodišnji podaci Hrvatske agencije za lijekove.

Prema definiranim dnevnim dozama na tisuću stanovnika dnevno (DDD/TSD), tijekom pretprošle godine u Hrvatskoj potrošnja lijekova iznosila je 1388,33 dnvne doze te je oko pet posto veća u odnosu na godinu ranije.

“Tijekom promatranog razdoblja od 2017. do 2021. godine prisutan je trend povećanja potrošnje lijekova u definiranim dnevnim dozama na tisuću stanovnika s prosječnim povećanjem od 7,1 posto godišnje”, ističu u Halmedu.

Kad je riječ o izvanbolničkoj potrošnji svih lijekova po stanovniku po županijama, na vrhu su Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska županija.

Istra najbolja

Novi podaci Halmeda otkrivaju i kako je predlani Koprivničko-križevačka županija bila uvjerljivo prva po potrošnji anksiolitika s brojkom od 117,84 dnevnih doza na tisuću stanovnika. Kako ta županija danas ima jedva 100.000 stanovnika, ispada kako svaki dan anksiolitike troši gotovo 12.000 Podravaca.

To je, dakle, najmanje svaki deseti stanovnik Koprivničko-križevažke županije. Riječ je o lijekovima za smirenje, a najpropisivaniji lijekovi u toj skupini su već godinama Belupov Normabel i Plivin Apaurin.

Po potrošnji Normabela i Apaurina na drugom je mjestu Vukovarsko-srijemska županija sa 112 doza na tisuću stanovnika dnevno, a treća je Osječko-baranjska s oko 110 doza. Na začelju su Istra (62 doze dnevno), Međimurje (67) i Dubrovačko-neretvanska županija (75).

Istrijani, dakle, troše upola manje lijekova anskiolitika od Podravaca. I u drugim skupinama lijekova koje se ubrajaju u skupinu psihotika jer djeluju na središnji živčani sustav Koprivničko-križevačka županija u samome je vrhu po dnevnoj potrošnji na tisuću stanovnika.

Potrošnja antidepresiva

Tako je ta županija na trećem mjestu po potrošnji hipnotika i sedativa (ispred su Sisak i Bjelovar) te na četvrtom po potrošnji antidepresiva (ispred su Vukovar, Sisak, Virovitica). Usput, stanovnici Koprivničko-križvačke županije tijekom 2011. su trošili 156 definiranih dnevnih doza svih tableta za živce na tisuću stanovnika.

Kako je te godine, prema popisu stanovništva, županija imala oko 116.000 stanovnika, tablete za živce tada je konzumiralo oko 18.100 stanovnika, odnosno gotovo svaki sedmi. Desetljeće kasnije, podaci Halmeda otkrivaju kako je potrošnja lijekova koji djeluju na živčani sustav povećana za oko 70 posto.

Na području Podravine predlani je, tako, zabilježena potrošnja od 265 dnevnih doza na tisuću stanovnika svih lijekova za živce. To, ugrubo, znači kako tablete za živce troši svaki četvrti stanovnik Koprivničko-križevačke županije. A to je već apsolutni hrvatski rekord.


Tagovi: ANTIDEPRESIVI APAURIN HALMED LIJEKOVI NORMABEL SMIRENJE TABLETE ZA žIVCE

NEDAVNO OBJAVLJENO