Otkrivamo: sinoć pao dogovor uprave i sindikata Podravke o plaćama!

Objavljeno, 16. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Radnici Podravke s predsjednicom uprave Martinom Dalić
AUTOR
Redakcijski tekst

Sindikati i uprava Podravke ipak su postigli dogovor o radničkim primanjima nakon dramatičnog sastanka u utorak poslijepodne.

Kako Danica doznaje iz menadžerskih izvora, na sastanku su se pojavili predsjednica uprave Podravke Martina Dalić i član uprave za financije Davor Doko. Mirenja u Gospodarsko-socijalnom vijeću nema, mogućnost štrajka je izbjegnuta.

Ključna ponuda koju su sindikati na koncu prihvatili je da Podravka svakom radniku u prosincu isplati 2000 kuna nagrade za dobre poslovne rezultate te 1500 kuna božićnice. Ukupno, dakle 3500 kuna.

S tom isplatom i ranijim dizanjima plaća u dva navrata, radnici bi ove godine u prosjeku svaki mjesec dobili povišicu od oko 850 kuna neto.

Na sastanku je dogovoreno i da se pregovori o izmjeni kolektivnog ugovora, odnosno dizanju plaća, nastave iza 1. travnja, nakon što Podravka objavi kvartalne rezultate poslovanja. Iz njih bi se vidjelo kako kompanija financijski stoji, odnosno koliki je njezin kapacitet za dizanje radnčkih primanja.

To je bio ključni prijedlog uprave i na početku pregovora sa sindikatima, ali nije prihvaćen. Sve do sinoć.

Priopćenje Podravke:

Pregovarački timovi poslodavaca i sindikata postigli su dogovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora i novom paketu mjera za dodatno povećanje plaća i drugih materijalnih prava zaposlenikaPodravke, Mirne i Belupa ukupno vrijednom više od41 milijun kuna.

Od siječnja 2023. godine neto primanja radnika Podravke, Mirne i Belupa porast će između 500 i 560kuna mjesečno.

Naime, od 1. prosinca 2022., za isplatu plaće u siječnju 2023., među ostalim, dogovoreno jepovećanje osnovne plaće s 1.880 kn na 1.910 kn, povećanje fiksnog dodatka s 470 na 510 kuna, kao i povećanje nagradnog dodatka uz mjesečnu plaću sa sadašnjih 250 kuna na 500 kuna neto. Dogovoreno je također i povećanje naknade za mjesni prijevoz sa 170 na 220 kuna.

U cilju podrške mladim obiteljima dogovoreno je i povećanje naknade za rodilje na 10.000 kuna te dara za djecu sa sadašnjih 600 na 1000 kuna, pri čemu će se razlika od 400 kuna isplatiti u prosincu kao i božićnica od 1.500 kuna.

Od 1. prosinca povećava se i otpremnina za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 10 tisuća na 15 tisuća kuna, a visina dnevnice usklađuje se sa zakonskim maksimumom.

Sudjelovanje radnika u troškovima prehrane iznosit će od 1. siječnja 50 euro centa, u odnosu na dosadašnjih pet kuna. Dogovorena povećanja materijalnih prava radnika za 2023. vrijedna su oko25 milijuna kuna. 

Dodatno, imajući u vidu rezultate poslovanja u 2022. godini, dogovorena je isplata jednokratne naknade za rezultate poslovanja u iznosu od 3.500 kuna, koja će se isplatiti na način da će iznos od dvije tisuće kuna biti isplaćen već u prosincu 2022., a ostalih 1.500 kuna isplatama od 125 kuna neto mjesečno tijekom 2023. godine. Kroz ovu nagradu za rezultat bit će isplaćeno dodatnih 16 milijuna kuna, što znači da dogovorena ulaganja u materijalna prava radnikana taj način dosežu 41 milijun kuna.

Imajući u vidu da su plaće već povećavane u ožujku ove godine, u što je uloženo 35 milijuna kuna, ovaj rezultat kolektivnih pregovora znači da je Grupa Podravka u razdoblju kraćem od godine dana u prava radnika zaposlenih u Hrvatskoj uložila više od 76 milijuna kuna.

„Zadovoljna sam postignutim dogovorom jer smo pronašli način da radnici u 2023. dobiju značajno povećanje neto primanja, a da Podravka, Mirna i Belupo zadrže rast troškova plaća u okvirima koji uvažavaju pogoršanje uvjeta poslovanja koje očekujemo u 2023. U tome su nam značajno pomogle odluke Vlade o povećanju neoporezivih isplata. Iznimno sam zadovoljna što rezultati koje ostvarujemo u ovoj godini omogućuju i isplatu nagradnih dodataka koji će našim kolegama pomoći da se lakše suoče s izazovima inflacije i rasta troškova života. Mislim da smo postigli dobar dogovor za radnike svih triju kompanija članicaGrupe Podravka“, rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

„Uspješno su završeni pregovori u Podravki koji nisu bili nimalo jednostavni. Kada nakon svegapodvučemo crtu, možemo reći da je rezultat više nego vidljiv. Teret povećanja materijalnih prava podijeljen je na 2022. i 2023. godinu i kada sve zbrojimo, povećanje za radnike iznosi oko 850 kuna mjesečno. Bitno je naglasiti da će sve dogovorene stavke biti sastavni dio kolektivnog ugovora Podravke, što je iznimno važno za naše članove. Dijalog između Sindikata i Uprave Podravke nastavlja se početkom iduće godine, a sve s namjerom povećanja bruto osnovice i dodatka, kao i promjene tarife. Ugovorene promjene primjenjivale bi se od 1. srpnja 2023. godine“, dodao je predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.


Tagovi: DOGOVOR PLAćE PODRAVKA SINDIKAT

NEDAVNO OBJAVLJENO