Otkrivamo: šefica suda vodila muža policajca na seminar u Opatiju

Objavljeno, 13. siječnja 2024. Naše priče
# Foto: GRAD ĐURĐEVAC / Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Marija Grgešić
AUTOR
Robert Mihaljević

Odlazak predsjednice suda na seminar u Opatiju našao se u fokusu javnosti nakon što su izvori iz pravosuđa otkrili kako je s njom išao i suprug.

Kako je portalu Danica ovih dana potvrđeno iz više dobro upućenih pravosudnih izvora, predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Marija Grgešić doista je u Opatiju otišla sa svojim mužem, inače policijskim inspektorom.

No, čini se kako bi s tim putovanjem moglo biti problema jer je službeni automobil koprivničkog suda, crveni renalut megane, vozio suprug policajac. A to, prema sudskom pravilniku o korištenju službenog automobila i Vladinoj odluci kojom se to regulira, nije smio.

Tko je vozio

“Da, automobil je vozio suprug. Koliko nam je poznato, oni su tamo išli na produženi vikend, a predsjednica je usput bila i na seminaru”, otkrila nam je ovaj tjedan sutkinja koprivnčkog suda, a njezine informacije potvrdila su još dva naša pravosudna izvora.

Prema pravilniku, korisnik službenog automobila mora u putnom nalogu među ostalim navesti ime i prezime vozača. Što, dakle, doista piše u putnom radnom nalogu za odlazak u Opatiju?

Zbog toga smo predsjednicu suda pitali je li za putovanje u Opatiju koristila službeni automobil, je li s njome putovao i suprug, tko je vozio taj automobil te gdje su bili smješteni i tko je platio troškove. Pitali smo i je li to prvi put da vodi supruga na pravosudne konferencije.

No, na većinu naših pitanja predsjednica suda jednostavno nije odgovorila. Njezin odgovor prenosimo u cijelosti.

ČITATELJ / Hodnik Općinskog suda u Koprivnici / ILUSTRACIJA

“Predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Marija Grgešić, prisustvovala je XXXVI. savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu pod nazivom Uporaba suvremenih tehnologija i druga otvorena pitanja kaznenog pravosuđa.

Na godišnjem

Navedeno savjetovanje je bilo održano u Opatiji u razdoblju od 6. do 9. prosinca 2023. godine, a predsjednica suda, Marija Grgešić, je po pozivu Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, sudjelovala na istome, i to sukladno programu savjetovanja.

Uz napomenu da su svi troškovi plaćeni za predsjednicu Općinskog suda u Koprivnici, Mariju Grgešić, i to sukladno propisima i financijskom planu”, odgovoreno nam je u četvrtak iz Ureda predsjednice suda u Koprivnici.

Njezin suprug, policijski inspektor, tih je dana doista bio na godišnjem odmoru, doznajemo neslužbeno iz policijskih krugova. Policijsku upravu u Koprivnici tražili smo potvrdu te informacije i pitali ih je li njihov službenik doista upravljao službenim vozilom Općinskog suda.

“Od 25. svibnja 2018. godine u svim državama članicama EU, pa i u Hrvatskoj, primjenjuje se Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i slobodnom kretanju takvih podataka te stavljanju izvan snage Direktive, odnosno Opća uredba o zaštiti podataka.

Policija bez odgovora

Slijedom navedenog, nismo u mogućnosti iznositi detalje koje tražite u upitu, a koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi”, odgovorili su nam iz koprivničke Policijske uprave.

Dio koprivničkih sudaca, kako smo doznali istražujući ovaj slučaj, upozorava i na činjenicu kako je njihova šefica sutkinja građanskog, a ne kaznenog odjela, pa nije jasno što je radila na konferenciji na kojoj se govorilo o kaznenopravnim pitanjima.

Sutkinja koja je dobila otkaz karijeru je počela u Koprivnici - na slici zgrada suda u Koprivnici
Ulaz u Palaču pravde u Koprivnici / Foto: Danica.hr

“Na sjednici sudaca našeg suda prije godinu dana, jedna je sutkinja potegnula pitanje odlazaka na seminare u Opatiju, a predsjednica je odgovorila da ti seminari nisu obvezni i da sud za to nema novca. Kako sad odjednom ima novca”, pita naša sugovornica.

Kako bilo, očekuje se da predsjednica Općinskog suda u Koprivnici javno razjasni putovanje u Opatiju lani u prosincu, odnosno ulogu njezina supruga, poznatog policijskog inspektora, na tom službenom putu. Zbog interesa javnosti, ali i same institucije kojoj je na čelu.


Tagovi: MARIJA GRGEšIć MUž OPATIJA OPćINSKI SUD POLICAJAC SEMINAR SLUžBENI AUTOMOBIL

NEDAVNO OBJAVLJENO