DVIJE ISTRAGE NISU GA SMIJENILE

OTKRIVAMO Šef uprave Hrvatskih šuma odlazi u svibnju, ali ne zbog Uskoka

Objavljeno, 23. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: HGK / Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon što je Uskok otvorio novu istragu protiv Josipe Rimac i Krunoslava Jakupčića, čini se kako su predsjedniku uprave Hrvatskih šuma, rođenom Podravcu, ipak odbrojani dani.

Krunoslav Jakupčić bio je uhićen potkraj svibnja predlani u sklopu istrage koju je USKOK provodio protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac i drugih u ‘aferi vjetroelektrane’. Tereti ga se za zloporabu položaja i trgovanje utjecajem. Jakupčić je nakon uhićenja aktivno iznio obranu pred sucem istrage, pa je pušten da se brani sa slobode.

Jakipčić je, međutim, unatoč uhićenju i uskočkoj istrazi ostao na čelu Hrvatskih šuma. Potom je ovih dana Uskok protiv njega, Josipe Rimac i vlasnika tvrtke koja gradi vjetroelektrane na šumskom zemljištu kod Knina Milenka Bašića pokrenuo još jednu istragu.

Njome se Jakupčića opet tereti da je na poticaj Rimčeve protuzakonito omogućio Bašiću radove na izgradnji vjetroelektrane unatoč neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu Hrvatske, te unatoč tome što su Šume Bašića već upozorile da mora prekinuti sporne radove.

Na njegovo bi mjesto trebao doći Damir Miškulin, voditelj zagrebačke ispostave Hrvatskih šuma. On je navodno blizak predsjedniku NO-a Hrvatskih šuma Davoru Filipoviću

Na teret im se stavlja trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporaba položaja i ovlasti. Uskok tvrdi kako je Josipa Rimac od veljače 2017. do svibnja 2020. od Bašića za to ‘lobiranje’ i pritiske na Jakupčića i Šume dobivala mjesečno najmanje 40.000 kuna.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno za Jakupčićevu ekspresnu smjenu. On je i nakon nove istrage ostao na čelu Hrvatskih šuma, ali neslužbeno doznajemo kako uskoro ipak odlazi s te pozicije. I to u “zasluženu mirovinu”, s obzirom kako će u svibnju napuniti 65 godina života i steći za to uvjete.

Na njegovo bi mjesto trebao doći Damir Miškulin, voditelj zagrebačke ispostave Hrvatskih šuma. On je navodno blizak predsjedniku Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, HDZ-ovu kandidatu za zagrebačkoga gradonačelnika Davoru Filipoviću.


Tagovi: DAMIR MIšKULIN HRVATSKE šUME ISTRAGA KRUNOSLAV JAKUPčIć USKOK

NEDAVNO OBJAVLJENO