Otkrivamo: Renesansni festival u Koprivnici bit će najspektakularniji dosad

Objavljeno, 12. kolovoza 2022. Zabavno
# Foto: DANICA.HR / Renesansni festival u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Idući vikend vraća nam se pravi povijesni spektakl – Renesansni festival u Koprivnici. Nakon dvogodišnje stanke zbog epidemije, najbolja turistička manifestacija u Hrvatskoj opet je na gradskim bedemima.

Renesnasni festival održat će se na koprivničkim bedemima od četvrtka do nedjelje, odnosno od 18. do 21. kolovoza. U četiri dana 2019. koprivničku je Renesansu posjetilo oko 50.000 ljudi, a festival je iste godine u izboru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma proglašen najboljom turističkom manifestacijom u Hrvatskoj.

Središnja tema ovogodišnjeg festivala su putujući trgovci. U Turističkoj zajednici Koprivnice otkrivaju kako će posjetitelji moći odlučiti koji ih se trgovac najviše dojmio, a onaj s najviše glasova bit će proglašen za veletrgovca srednjeg vijeka.

Renesansa će, nema nikakve sumnje, i ove godine oduševiti viteškim turnirima, noćnim napadom na grad, srednjovjekovnom gastronomskom ponudom i posebnom glazbom. Skupina Markus M iz Češke, tako, samo je jedna od mnogih atrakcija koje dolaze iz raznih dijelova Europe, a priredit će pravi vatreni show i vatrene akrobacije pod noćnim koprivničkim nebom.

Ragbi na bedemima

I ove godine stiže jedinstveni show sa pticama grabljivicama. Sokolari Sv. Bavona iz Slovačke pokazat će što sve njihove pernate leteće ljubimice mogu izvesti, a dio programa je rezerviran i za sudjelovanje posjetitelja. Velike ptice grabljivice letjet će iznad glava posjetitelja i priuštiti im adrenalinsku erupciju.

Organizatori najavljuju nastupe brojnih glazbenih skupina koji će izvoditi srednjovjekovnu glazbu. Nastupit će Pipers of Transylvania iz Rumunjske, srednjovjekovna skupina koja svira tradicionalnu glazbu na originalnim instrumentima. Osim njih, tu je i Modi Versus, magičan trio iz Italije.

Iz Palmanove, talijanskoga grada u obliku renesansne zvijezde, dolaze i prave zvijezde i umjetnici u akrobacijama zastavama. Pripadnici skupine Sbandieratori di Palmanova pripremiti će pravi show, kažu u Turističkoj zajednici.

Da kruha i igara ne bi nedostajalo ni u koprivničkome Srednjem vijeku tu je još jedna neobična viteška skupina, ali s malo drugačijim programom. Naime, Opolskie Bractwo Rycerskie iz Poljske uprizorit će renesansni ragbi, nešto što još nije viđeno, otkrivaju organizatori.

Osim toga, i ove godine će posjetitelji festivala imati priliku pronaći izlaz kroz prvi i najveći drveni labirint u Hrvatskoj. Već mjesecima na koprivničkim bedemima niče pravi srednjovjekovni grad s popratnim sadržajima, a završne pripreme i glanc odigravat će se i ovaj tjedan.

Srednjovjekovno pivo

„Kako bi bedemi zasjali u punom renesansnom sjaju, s radovima smo započeli još prije dva mjeseca. Potrebno je obaviti brojne, nazovimo ih tako tehničke poslove, bitne za održavanje ovako velike manifestacije koje posjetitelji na prvi pogled i ne vide.

Dosad smo utrošili više od 270 kubika drva, angažirali smo nekoliko šlepera kako bi sve to prevezli, a još moramo dopremiti velike rekvizite i raznu opremu“, ističe direktor Turističke zajednica grada i tvorac Renesansnog festivala Renato Labazan.

I ove će se godine u pradavnom gradu na bedemima kuhati srednjovjekovno pivo od koprive. Drevnu koprivničku recepturu za pivo prikazat će vjerni majstori ovog zanata, samostanski fratri. Pivo od koprive Nova runda biti će dostupno za kušanje u samostanskoj pivovari Pixel i Hemetek na Renesansnom festivalu.

I da stvar bude ljepša, to je doista samo dio programa koji vam nudi Renesansni festival, spektakl u starome srednjovjekovnom gradu opasanom drvenim palisadama na drevnim koprivničkim bedemima. I zato – dođite u Koprivnicu idući vikend. Sigurno nećete pogriješiti.


Tagovi: RENESANSA RENESANSNI FESTIVAL

NEDAVNO OBJAVLJENO