Otkrivamo: Podravka gradi novu tvornicu u koprivničkoj industrijskoj zoni

Objavljeno, 07. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Tvornice u industrijskoj zoni Danica
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka gradi novu tvornicu u koprivničkoj industrijskoj zoni Danica, otkriva naš portal. Gradnja bi mogla početi već ove godine.

Kako neslužbeno doznajemo, gradit će se nova tvornica tjestenine, a investiciju je već odobrio Nadzorni odbor koprivničke kompanije. Nova tvornica u Koprivnici značit će i nova zapošljavanja.

Podravki godišnje treba oko 10.000 tona tjestenine za vlastite potrebe. Manji dio podmiruje proizvodnjom unutar grupe, odnosno iz tvornica slovenskog Žita i češkog Lagrisa, a veći dio od vanjskih partnera.

Nova tvornica trebala bi biti kapaciteta oko 15.000 tona godišnje. Za nju će biti potrebna pšenica, odnosno brašno visoke kvalitete.

Podravka troši tisuće tona tjestetnine za svoje proizvode poput juha, gotovih jela, Talianette. Samu tjesteninu pak prodaje pod brandovima Zlato polje, Lagris i Podravka. Proizvodi se u Podravkinim tvornicama u Češkoj i Sloveniji.

Lagris u velikom minusu

Gradnja nove tvornice, u svakom slučaju, sjajna je vijest za Koprivnicu i Podravinu. To znači nova radna mjesta, ali i veći otkup kvalitetnije durum pšenice koja sadrži 50 posto više bjelančevina od obične, ali je bogata i ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima te vitaminima.

Durum pšenica na tržištu postiže osjetno višu cijenu od obične, što znači da će se lokalnim poljoprivrednicima itekako isplatiti kooperacija s Podravkom.

Inače, prvi ulazak u biznis sa tjesteninom Podravka je napravila preuzimanjem češke tvrtke Lagris koja, uz to, pakira rižu i grahorice. No, Lagrisu u posljednje vrijeme ne ide najbolje. Lani su, primjerice, ostvarili oko 170 milijuna kuna prihoda, što je pad od oko 2 posto.

Lagris je prošle godine poslovao s gotovo 13 milijuna kuna gubitka. Godinu ranije, ostvaren je minus od 6 milijuna kuna i to je već ozbiljan poslovni problem za tu koprivničku tvrtku sa sjedištem u inozemstvu.

Ni slovensko Žito ne stoji baš najbolje. Prošle godine grupa Žito imala je ukupne prihode od 730 milijuna kuna uz gubitak od 6 milijuna kuna.


Tagovi: LAGRIS NOVA TVORNICA PODRAVKA TJESTENINA žITO

NEDAVNO OBJAVLJENO