IDU U DOKAPITALIZACIJU

OTKRIVAMO Podravka angažirala savjetnike za kupnju tvrtke Ledo!

Objavljeno, 23. rujna 2020. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Medvjedići Lino i Ledo uskoro bi mogli biti dio iste obitelji
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je angažirala savjetnike za preuzimanje tvrtke Ledo i dokapitalizaciju kojom bi se financirao veći dio te akvizicije.

Otkriva nam to u srijedu visoki izvor iz koprivničke kompanije tvrdeći kako je Podravka upravi Fortenova grupe već poslala neobvezujuću ponudu za kupnju Leda.

“Prema našim informacijama, tri su najozbiljnije ponude koje će Fortenova razmatrati. Jedna od njih je naša, a navodno se javio i britansko-nizozemski div Unilever”, tvrdi naš izvor.

Ledo je u postupku restrukturiranja Agrokora bio procijenjen na oko 280 milijuna eura, o čemu smo jučer pisali. No, doznajemo kako je tvrtka danas očišćena od svih dugova pa je početna cijena preuzimanja 450 miliijuna eura, odnosno oko 3,3 milijarde kuna.

Zbog te akvizicije Podravka namjerava opet ići u prikupljanje kapitala izdavanjem nove tranše dionica, onako kako je to učinila prilikom preuzimanja slovenskog Žita.

TIHA PRIVATIZACIJA PODRAVKE

Dokapitalizacija bi trebala iznositi 200 do 250 milijuna eura, odnosno oko 1,5 milijardi kuna, a ostatak od otprilike dvije milijarde kuna za preuzimanje Leda Podravka bi namaknula kreditom.

Prema novim informacijama iz političkih krugova, država ovaj put neće sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke. To znači da bi njezin vlasnički udjel, u tom slučaju, pao ispod 15 posto.

Obvezni mirovinski fondovi tada bi potpuno zagospodarili Podravkom jer bi ukupno kontrolirali oko 75 posto dionica. To bi, dakle, dovelo do tihe privatizacije kompanije bez izravne prodaje državnog udjela.

Plenkovićeva Vlada, kako se čuje, podržava cijeli scenarij, pa se u gospodarskim krugovima već govori da je Podravka najveći favorit za preuzimanje Leda.

“Moguće je da će netko u prvom krugu ponuditi i veću cijenu, ali mi ih na kraju moramo izuti iz cipela. To je strateški državni interes”, tvrdi nam izvor iz koprivničke Podravke.

MEĐU 10 NAJVEĆIH U HRVATSKOJ

Što bi Podravka dobila preuzimanjem Leda? Prije svega, golemu sinergiju u zamrznutim kategorijama – povrću, slasticama, gotovoj hrani, ribi. Ledo je lani ostvario blizu milijardu kuna prihoda i oko 55 miliijuna kuna neto dobiti te ima oko 1100 zaposlenih.

Podravka, s druge strane, ostvaruje oko 4,2 milijarde kuna prihoda i više od 200 milijuna kuna neto dobiti, te zapošljava oko 5700 radnika. Prezimanjem Leda grupa Podravka bila bi među deset najvećih kompanija u Hrvatskoj, uz bok HT-u, Zabi, Lidlu.

Prema dosadašnjim informacijama i prijašnjim interesima, presudnu bitku za Ledo mogli bi voditi upravo Podravka i multinacionalni div Unilever. Politika je na strani Podravke, ali ipak će na koncu presudna biti cijena.

Fortenova je visokozadužena tvrtka i prodajom Leda sanirat će mnoge dubioze. No, pitanje je hoće li to biti dovoljno i je li nakon Leda na redu i prodaja Jamnice, o čemu se također spekulira.


Tagovi: DOKAPITALIZACIJA FORTNEOVA LEDO PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO