VEĆINSKI VLASNIK OTKUPLJUJE SVE DIONICE

Otkrivamo: ovo su mali dioničari Dukata koji će u srijedu zaraditi milijune

Objavljeno, 06. travnja 2021. Financijer
# Foto: DUKAT / Pogon mljekarske tvrtke u Zagrebu
AUTOR
Robert Mihaljević

U srijedu će svi udjeli koje drže mali dioničari poznate prehrambene kompanije prijeći u vlasništvo najvećeg udjelničara.

Odlučila je tako skupština Dukata u kojem više od 95 posto dionica drži belgijski BSA International, tvrtka u sastavu francuskog Lactalisa. Da bi istisnuli male dioničare, po zakonu moraju imati više od 95 posto dionica.

Lactalis je postao vlasnik Dukata 2007. godine kojeg je kupio od Luke Rajića. Većinski vlasnik odlučio je sada ‘izbaciti’ male dioničare iz igre (squeeze out) te im isplatiti otpremninu od 928 kuna po dionici.

Mali dioničari drže oko 130.000 dionica i za njih će dobiti ukupno 120 milijuna kuna. Mnogi će mali dioničari od ovog tjedna zbog toga biti milijunaši.

PRVE DIONICE PODRAVKE

Investitor Antun Radić iz Zagreba, najveći mali dioničar Dukata, drži 6472 dionice i za njih će dobiti čak 6 milijuna kuna. Inače, riječ je o poznatom ulagatelju koji je imao dionice i u Končaru, Jamnici, nekim bankama.

Dobro će proći i poznati pulski investitor, pionir ulaganja u dionice Kristijan Floričić koji posjeduje 5211 dionica Dukata, za što će mu biti isplaćeno oko 4,8 milijuna kuna.

Zanimljivo je kako je Floričić sa 18 godina kupio prve dionice u životu, i to koprivničke Podravke. Do danas je ulaganjem u dionice zaradio desetke milijuna kuna, a obogatio se na TDR-u.

Samo u zadnjih godinu dana cijena dionice Dukata na Zagrebačkoj je burzi narasla za otprilike 40 posto

Verica Dropučić iz Svetog Ivana Zeline ima 4632 dionice Dukata i za njih će dobiti oko 4,3 milijuna kuna. Marija Devčić iz Bjelovara pak za svojih 3997 dionica dobit će 3,7 milijuna kuna.

Mislav Bradvica svojih će 2899 dionica morati dati za 2,7 milijuna kuna, Tomo Tišljarić svojih 1561 za 1,5 milijuna kuna. Milijunske iznose na dionicama Dukata zaradit će i Pero Vlainić te Đurđica Gašparić.

PRIHODI OSTALI ISTI

Većina malih dioničara kupovala je udjele u Dukatu po mnogo nižim cijenama od one koja će im na koncu biti isplaćena. U proteklih pet godina, naime, cijena je skočila s oko 400 na 920 kuna.

Samo u zadnjih godinu dana cijena dionice Dukata na Zagrebačkoj je burzi narasla za otprilike 40 posto.

Nakon što se sutra sve dionice malih dioničara prenesu na BSA International, Dukat u roku od par mjeseci vjerojatno više neće biti dioničko društvo.

Mljekarska kompanija lani je ostvarila oko 3,9 milijardi kuna ukupnih prihoda uz neto dobit od 157 milijuna kuna. Rezultat u pandemijskoj 2020. godini otprilike je isti kao i godinu ranije.


Tagovi: DIONIčARI DIONICE DUKAT LACTALIS

NEDAVNO OBJAVLJENO