OTKRIVAMO Najveći rast plaća u državi ove se godine dogodio u Podravini

Objavljeno, 28. svibnja 2022. Financijer
# Foto: PODRAVKA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Prosječna neto plaća isplaćena u ožujku u pravnim osobama na području Hrvatske iznosi 7607 kuna i veća je za 6,6 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Time je, de facto, i prije vremena ispunjeno obećanje premijera Andreja Plenkovića da će od iduće godine prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznositi 1000 eura.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, neto plaća u odnosu na lanjski ožujak najviše je rasla u Koprivničko-križevačkoj županiji, čak za 9 posto, te je iznosila 7040 kuna. Ta je županija, tako, skočila na sedmo mjesto u Hrvatskoj po iznosu plaće.

Najniže plaće lani u prosincu imali su radnici u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Podravina je u samo tri mjeseca na ljestvici skočila za čak sedam mjesta.

Prosječna neto plaća u Koprivničko-križevačkoj županiji u tom je razdoblju – od prosinca lani do ožujka ove godine – povećana za otprilike 440 kuna, najviše u državi. U Hrvatskoj je plaća u tri mjeseca u prosjeku povećana za oko 320 kuna.

Neto plaće na sjeveru (kn)

ZAGORJE7287
MEĐIMURJE7046
PODRAVINA7040
VARAŽDINSKA7019
BJELOVARSKA6728
VIROVITIČKA6471
HRVATSKA7607

To je isključiva zasluga uprave Podravke koja je odlučila od 1. ožujka plaće zaposlenima u prosjeku podići između 350 i 800 kuna neto. Uzimajući u obzir i prvi val povećanja plaća iz travnja lani, neto primanja radnika Podravke u manje od godinu prosječno su rasla između 980 i 1150 kuna.

Primanja više od 1000 zaposlenika Belupa povećala su se od 1. ožujka za 250 kuna neto mjesečno kroz isplatu neoporezivog mjesečnog dodatka. Od 1. svibnja veće plaće očekuju i dio Podravkinih zaposlenika s VSS-om, a povišice su vezane uz učinak i rezultate.

Primanja će na plaći za svibanj biti povećana radnicima s VSS-om koji su, prema unaprijed definiranim kriterijima i pravilima, prepoznati zbog iznimne radne učinkovitosti i izvrsnosti te inovativnosti i doprinosa poslovnim procesima kompanije.

“Ovakvim individualiziranim pristupom procjenjivanja uspješnosti radnika identificirano je njih 184, odnosno 30 posto na VSS poslovima. Njima će se bruto plaća povećati u prosjeku 13 posto, počevši od plaće za svibanj, čija je isplata u lipnju”, tumače u Podravki.


Tagovi: DZS PLAćE PODRAVINA PODRAVKA RAST STATISTIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO