BROJKE SVE GOVORE

Otkrivamo koliko je cijepljenih umrlo u čevrtom valu epidemije u županiji

Objavljeno, 18. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Paicjenti na respiratorima na jedinici intenzivnog liječenja koprivničke bolnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Kako smo doznali u Županijskom stožeru, od početka epidemije do danas (utorak) na području Koprivničko-križevačke županije testiranjem je potvrđeno kako je koronavirusom zaraženo ukupno 19.738 osoba.

U Općoj bolnici u Koprivnici istodobno je do danas preminulo ukupno 418 Covid pozitivnih osoba. Prema tim podacima, stopa smrtnosti iznosi 2,1 posto, što znači da umire otprilike svaki 48. zaraženi.

Epidemiolozi, doduše, često navode kako je ukupan broj zaraženih viši od evidentiranoga spominjući ‘tamnu brojku’, odnosno zaraze koje su uglavom bile asimptomatske i nisu se nigdje evidentirale. No, kolika je ta brojka – nitko ozbiljan ne usuđuje se nagađati.

Na području županije ovog časa potpuno je cijepljeno više od 50 posto stanovnika. Županijski stožer pitali smo i koliko je osoba preminulo u bolnici od 1. rujna prošle godine do danas jer je do tog datuma procijepljen značajan postotak odraslog stanovništva.

Kako su nam otkrili, od 1. rujna do današnjeg utorka u koprivničkoj su bolnici umrla 184 Covid pozitivna pacijenta, od kojih je potpuno cijepljeno bilo 27 osoba. Dakle, od ukupnog broja umrlih u četvrtom valu, oko 15 posto bilo je procijepljeno.

Riječ je u pravilu o starijim i kronično bolesnim osobama s više komorbiditeta koje su zbog primarnih bolesti bile ozbiljno imunokompromitirane. Ta brojka je još jedan dokaz o učinkovitosti cjepiva u sprječavanju smrti i težih oblika bolesti.


Tagovi: CIJEPLJENI COVID EPIDEMIJA KORONAVIRUS UMRLI žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO