SINDIKATI SU VEĆ UPOZNATI

OTKRIVAMO Grad smanjuje plaće svima, a najviše dužnosnicima

Objavljeno, 28. ožujka 2020. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlasti u Koprivnici obavile su u petak više kriznih i neugodnih razgovora sa sindikalnim liderima gradskih ustanova, tvrtki i uprave.

Kako neslužbeno doznajemo, jedina tema na dnevnom redu tih žurnih sastanaka bila je smanjenje plaća u cijelom javnom gradskom sektoru.

“Najavljeno je da nam plaće idu dolje za deset posto, vjerojatno od svibnja”, otkriva nam jučer izvor iz koprivničkoga Komunalca.

Gradonačelnik Mišel Jakšić najavio je mogućnost kresanja plaća još na pressici prije desetak dana. No, nove informacije koje smo dobili u petak danas u Gradskoj upravi ne žele komentirati.

MJERA NA TRI MJESECA

Kako otkrivaju naši izvori, plaće će gotovo svima u sustavu biti niže za deset posto: odgojiteljicama u vrtiću, zaposlenima u kulturi i gradskoj upravi te administraciji u gradskim tvrtkama.

Čini se kako bi zasad bili pošteđeni radnici s najnižim primanjima i oni koji su u punom pogonu u tvrtkama Komunalac, Koprivničke vode i Koming. Riječ je o mjeri koja bi se donijela na tri mjeseca.

Gradsko vijeće uskoro bi trebalo odlučiti i o smanjenju naknade vijećnicima, dužnosnicima i svim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama, potvrdili su u Gradskoj upravi.

Plaće gradonačelnika i njegovih zamjenica te naknade predsjedniku Gradskog vijeća i njegovim zamjenicima, kako doznajemo, bit će najviše smanjene. Jakšić je nedavno najavio kako bi to moglo biti za 15 posto, ali službenu potvrdu nemamo.

ANTIKORONA FOND

Gradonačelnik je pak predložio Gradskom vijeću donošenje hitnih ekonomskih mjera kojima bi se izravno pomoglo tvrtkama i obrtima posebno pogođenima krizom zbog epidemije koronavirusa.

Grad, tako, osniva i Gospodarski fond za pomoć posebno ugroženim poduzećima i obrtima u kojem će za početak biti tri milijuna kuna.

“U suradnji s našim Udruženjem obrtnika i drugim gospodarskim udruženjima pripremamo kriterije potpora za pogođena poduzeća”, navode u Gradu.

Novac iz “Antikorona fonda” namijenjen je onima koji zbog krize ne mogu obavljati djelatnost i subjektima čiji su radnici završili na minimalcu. U fond idu planirani rashodi za neke manifestacije, ali i novac za pojedine udruge i javne nabave koji je planiran u ovogodišnjem proračunu.

Radi očuvanja radnih mjesta Grad će, tako, isplaćivati izravne potpore pogođenim poslodavcima koji nisu otpuštali radnike i kojima će država sufinancirati minimalac u iznosu od 3250 kuna.

POMOĆ GOSPODARSTVU

Novim mjerama Grad će poslovne subjekte osloboditi plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa javnih površina te zakupa poslovnih prostora za razdoblje u kojem se ne obavlja djelatnost. Plaćanja komunalne naknade oslobodit će se sve tvrtke i obrti koji su pogođeni krizom za sve mjesece prekida rada.

Konačni obračun će se napraviti naknadno, u skladu s Zakonom o komunalnom gospodarstvu i odlukama Gradskog vijeća. Za evidenciju pogođenih poslovnih subjekata koristit će se prijave i potvrde prema mjerodavnim državnim tijelima, navode u Gradskoj upravi.

Svim zakupcima koji imaju zakupljen prostor u sustavu Grada i Komunalca, a pogođeni su mjerama zaštite od širenja koronavirusa, neće se naplaćivati zakupnina za cijelo razdoblje trajanja mjera. Svim korisnicima Doma mladih neće se naplaćivati najam.

Također, svim poduzetnicima koji su pogođeni mjerama zaštite od širenja koronavirusa Komunalac neće obračunavati odvoz komunalnog otpada za svo vrijeme trajanja mjera zaštite od širenja epidemije.

MILIJUNSKI GUBICI

Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta, a uplatnice će dobiti u travnju s umanjenim iznosima.

Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa ostali bez posla ili  bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću. Za njihovu djecu smještaj u gradske vrtiće bit će besplatan.

Već duže su zatvoreni Gradski bazeni i fitness centar, sportske dvorane, Dom mladih i restoran u njemu, odnedavno i tržnica. Nema nikakve sumnje da će Komunalac zbog svih olakšica ugroženim tvrtkama i gubitka prihoda ostvariti milijunske gubitke.

I gradski proračun će imati osjetno nižu prihodnu stranu zbog pada gospodarskih aktivnosti, otkaza i gubitka poreza na dohodak. Potraje li kriza duže od lipnja, moguća su drastičnija kresanja svih troškova, pa i otkazi.


Tagovi: GRAD KRIZA NIžE PLAćE PLAćE SMANJUJE

NEDAVNO OBJAVLJENO