OTKRIVAMO Belupo priprema otkaze za veći broj radnika

Objavljeno, 09. svibnja 2022. Naše priče
# Foto: PODRAVKA / Belupova tvornica u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravkina farmaceutska tvrtka Belupo krenula je u proces koji će rezultirati otkazima za oko stotinu radnika, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih tvrtki.

Belupo je teško pogođen napuštanjem ruskog tržišta nakon što je Putin pokrenuo krvavu agresiju na Ukrajinu. Na tržištu Istočne Europe (primarno Rusije) u prvom je kvartalu grupa Podravka ostvarila prodaju od 44 milijuna kuna, što je 30 posto manje nego lani.

Pritom je prodaja Belupa na istom tržištu zbog odluke o povlačenju iz Rusije pala za čak 45 posto. U kategoriji dermatika (lijekova za kožne bolesti) Belupo je četvrti igrač u Rusiji, a u posljednje vrijeme tamo je ostvarivao dvoznamenkaste količinske stope rasta.

Nova tvornica lijekova

Odluku o povlačenju s ruskog tržišta vrh Podravke i Belupa donio je nakon što je Rusija napala Ukrajinu potkraj veljače. Pravi razmjeri napuštanja tog tržišta, dakle, osjetit će se tek u drugom ovogodišnjem kvartalu, od travnja do lipnja, te u mjesecima nakon toga.

Inače, farmaceutska tvrtka Belupo gotovo 30 posto prodaje ostvaruje na tržištima istočne Europe, prije svega Rusije. Lani je na tim tržištima Belupo uprihodio nešto više od 220 milijuna kuna. Bez tih prihoda ove godine poslovanje tvrtke bit će ozbiljno ugroženo.

Inače, u grupi Belupo – uz sarajevsku Farmavitu, lanac ljekarni Deltis, poduzeća u inozemstvu – radi ukupno oko 1500 ljudi

Problem je i s funkcioniranjem nove tvornice lijekova koja je izgrađena upravo zbog velikih ambicija na ruskom tržištu. Ono što je ostalo od Belupove uprave nakon odlaska čelnog čovjeka Hrvoja Kolarića zato užurbano radi na planu snažnog kresanja svih troškova.

Kako ovih dana doznajemo, vrlo brzo će uslijediti i otkazi za brojne radnike koji će ostati bez posla zbog drastičnog pada proizvodnje lijekova. Uprava će napraviti plan zbrinjavanja uz otpremnine koje će im biti ponuđene. Koliko će one iznositi, ovog časa nije poznato.

Najveća kriza

Inače, u grupi Belupo – uz sarajevsku Farmavitu, lanac ljekarni Deltis, poduzeća u inozemstvu – radi ukupno oko 1500 ljudi. Sama matična tvrtka Belupo d.d. zapošljava oko 1100 radnika. Navodno bi ih nakon otkaza moglo biti manje od tisuću.

Zbog svega toga zvuči posve nevjerojatno i krajnje neozbiljno da Podravka, odnosno Nadzorni odbor Belupa na čijem je čelu također Martina Dalić, još nije imenovala novog predsjednika uprave farmacetuske tvrtke koju je dosadašnji direktor Kolarić napustio 3. svibnja.

Tvrtku kroz najveću krizu nakon Domovinskog rata vode članovi uprave Belupa Tihomir Heđever i Marko Đerek, predstavnici mirovinskih fondova. I čini se kako će upravo oni donijeti odluku o tome koji će radnici – i koliko njih – uskoro morati otići iz Belupa.


Tagovi: BELUPO KRIZA OTKAZI PODRAVKA RADNICI RUSIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO