TARIFE ZA KONCERTE

Otkrio Zamp: Mladen Grdović vrijedi dvostruko više od Miroslava Škore

Objavljeno, 24. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: Youtube screenshot / Mladen Grdović na koncertu
AUTOR
Robert Mihaljević

Mladen Grdović kralj je domaće estrade ako je suditi po naknadama za njegov koncert koje se moraju podmiriti Hrvatskom društvu skladatelja, odnosno famoznom Zampu.

U toj kategoriji predsjednički kandidat Miroslav Škoro ne stoji baš najbolje: javna izvođenja njegovih djela ‘penaliziraju’ se slabije i od Maje Šuput, Željka Bebeka i Danijele Martinović.

Otkud ti podaci, sigurno se pitate. Trgovački sud prošli je tjedan presudio kako ludbreška tvrtka Naturalis Hrvatskom društvu skladatelja mora platiti 77.000 kuna s kamatama jer je lani i predlani organizirala 12 koncerata estradnih zvijezda, ali nije platila naknadu HDS-u.

Rekordan iznos

U presudi stoji kako je za Škorin koncert 4. svibnja lani u šatoru na ludbreškom trgu organizator, tvrtka Naturalis, bio dužan platiti iznos od 5000 kuna. Drugi dan na istom mjestu nastupio je glazbeni sastav Vigor, a tarifa za njihov koncert iznosila je 7600 kuna.

Za koncert Mladena Grdovića u povodu Dana općine Sveti Đurđ kod Ludbrega tarifa je iznosila čak 12.000 kuna, što je rekordan iznos u postupku protiv Naturalisa.

Na drugom je mjestu Danijela Martinović čiji je koncert u Đurmancu trebao biti plaćen 10.500 kuna, a na trećem nastup Željka Bebeka u istom mjestu (8800 kuna). Đurmanečki koncert Maje Šuput pak ‘oporezovan’ je sa 7000 kuna.

Dalje slijede Škoro, Jasmin Stavros i Dražen Zečić (5000 kuna), a tu je negdje i Lidija Bačić Lile, čija estradna izvedba lani ispod šatora u Remetincu vrijedi 4800 kuna. Na začelju je pak nastup Učiteljica u Svetom Đurđu, za što je organizator HDS-u trebao platiti tek 2500 kuna.

Završili u stečaju

Autorska naknada koja se plaća HDS-u, doduše, ovisi o broju posjetitelja, cijeni ulaznice i sponzorstvu koncerata. Uglavnom se kreće od nekoliko stotina za klupske do nekoliko desetaka tisuća kuna za velike dvoranske i stadionske nastupe.

U slučaju Naturalisovih koncerata prošle i pretprošle godine uvjeti nastupa izvođača uglavnom su bili identični: šator i otprilike isti broj ulaznica, a često na istom mjestu u dan razlike.

No, HDS ipak će teško do svojeg novca jer je Naturalis u međuvremenu završio u stečaju zbog brojnih nepodmirenih obveza. Stečajni postupak otvoren je prije dva tjedna, čime je vlasnik Dragan Barbarić sva vlasnička i upravljačka prava morao prepustiti stečajnoj upraviteljici Lidiji Belamarić.

Inače, ludbreško poduzeće Naturalis lani je ostvarilo dva milijuna kuna prihoda, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije. No, prikazana je skromna dobit od jedva 5000 kuna. Lani je Naturalis organizirao ukupno devet koncerata.


Tagovi: MIROSLAV SKORO MLADEN GRDOVIć ZAMP

NEDAVNO OBJAVLJENO