NEOBIČNA ODLUKA SUCA ISTRAGE

Otac zbog neplaćanja alimentacije završio u istražnom zatvoru

Objavljeno, 05. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog neplaćanja alimentacije za dijete sudac istrage Tomislavu je odredio istražni zatvor, a viši sud odbio je žalbu na tu nesvakidašnju odluku.

Tomislav iz Zagreba nakon rastave majci ne plaća alimentaciju za dijete, pa je kazneno prijavljen i protiv njega je otvorena istraga. Tereti ga se za kazneno djelo povrede dužnosti uzdržavanja.

No, zbog čega mu je morao biti određen istražni zatvor?

“Ispravno je sudac istrage zaključio da to što mu se nije mogao uručiti poziv za provođenje dokazne radnje prvog ispitivanja, jer nije prijavio novu adresu boravišta u Njemačkoj, predstavlja okolnosti koje upućuju da se okrivljenik krije kako bi izbjegao kaznenu odgovornost.

Drugim riječima, kako bi ometao vođenje kaznenog postupka. Sudac istrage zbog toga je ispravno ocijenio kako se nazočnost okrivljenog Tomislava u kaznenom postupku može osigurati isključivo određivanjem istražnog zatvora”, stoji u rješenju Županijskog suda.

To je prvi javno poznat slučaj da je netko završio u istražnom zatvoru zbog sumnje u povredu dužnosti uzdržavanja, za što je predviđeno do godinu dana zatvora.


Tagovi: ALIMENTACIJA DIJETE ISTRAžNI ZATVOR OTAC

NEDAVNO OBJAVLJENO