PREVIŠE MU 3000 KUNA

Otac tužio bolesno dijete tražeći da mu se smanji iznos mjesečne alimentacije

Objavljeno, 02. srpnja 2019. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Općinski sudovi u Hrvatskoj zatrpani su predmetima vezanim uz plaćanje uzdržavanja za djecu rastavljenih roditelja.

Zadnjih godina prava je poplava kaznenih postupaka zbog neplaćanja alimentacije, a više je osoba na sjeveru Hrvatske zbog toga osuđeno i na zatvorsku kaznu. Ipak, najviše slučajeva odnosi se na iznos alimentacije: tužbe se podižu kad roditelj drži da je iznos prenizak, ali ponekad i da je previsok.

Zanimljiv slučaj dogodio se ovih dana u Varaždinu jer je otac podigao tužbu protiv svojeg četverogodišnjeg sina tražeći da mu se iznos uzdržavanja smanji s 3000 na 1500 kuna. Razlog? Dobio je dijete u izvanbračnoj vezi s drugom ženom s kojom također ne živi.

Kupio stan na kredit

Općinski sud na koncu je odbio njegovu tužbu jer je ustanovljeno kako otac danas prima neto plaću od gotovo 20.000 kuna, što je oko 2000 kuna više nego kad se donosila odluka o 3000 kuna alimentacije. Argument da je kupio stan u Zagrebu pa mora plaćati kredit nije mu uvažen.

Sud je, naime, ustanovio kako je kredit, doduše, težak oko pola milijuna kuna pa mjesečna rata iznosi oko 2300 kuna, ali kupljeni stan otac iznajmljuje za 29000 kuna mjesečno. Najam mu, dakle, pokrije cijeli iznos kredita i još mu ostane 600 kuna viška.

Majka je na sudu svjedočila kako je njihovo dijete bolesno pa su troškovi liječenja nemali: od lijekova i terapija do čestih odlazaka u bolnice u Zagreb. Osim toga, precizno je nabrojila i druge troškove za dijete.

Tako, primjerice, mjesečno za pohađanje engleskog plaća 180 kuna; sportska škola je 90 kuna; vitamin C 100 kuna; dječji vrtić 700 kuna; dva do tri dječja rođendana mjesečno najmanje 300 kuna; troškovi prehrane 1500 kuna; odlasci liječniku u Zagreb najmanje 400 kuna. O odjeći i obući da se ne govori.

Majka na minimalcu

S druge strane, majka prima plaću od tek 2700 kuna, a samo troškovi režija u stanu mjesečno iznose oko 1500 kuna.

Općinski sud prihvatio je okolnost da otac za drugo dijete sada izdvaja dodatnih 1500 do 2000 kuna, ali s obzirom na ukupna primanja i vrijednu imovinu koju ima to mu ne predstavlja nikakav problem.

“Imajući u vidu ukupna primanja i vlasništvo nemalog broja nekretnina koje može u svako doba unovčiti jer obveza uzdržavanja ima prednost u odnosu na sve druge obveze, visina mjesečnog uzdržavanja ne može se umanjivati zbog tako nastalih okolnosti”, zaključuje se u sudskoj presudi.


Tagovi: ALIMENTACIJA DIJETE TUZBA

NEDAVNO OBJAVLJENO