Otac troje djece poginuo u eksploziji insekticida. Općina će platiti 330.000 kn

Objavljeno, 23. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / Zgrada u Donjem Vidovcu u eksploziji je potpuno uništena
AUTOR
Redakcijski tekst

Dario Cenko (40), otac troje malodobne djece, smrtno je stradao u strašnoj eksploziji u općinskoj zgradi u Međimurju.

Njegovoj supruzi općine vlasti moraju platiti 330.000 kuna odštete i pokriti 43.000 kuna troškova sudskog postupka, stoji u nepravomoćnoj presudi donesenoj ovih dana.

Eksplozija se dogodila u ožujku 2019. prilikom izvođenja radova na tzv. “zlatarskom domu”, nekretnini koju je Općina Donji Vidovec kupila od Poljoprivredne zadruge Čakovec. Cenko je kao poduzetnik obavljao radove na zgradi, među ostalim i rezao aluminijske okvira za postavljanje knaufa.

U jednom trenutku došlo je do eksplozije u kojoj je čovjek smrtno stradao. Očevidom je utvrđeno da je uzrok eksplozije zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para ‘2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola’ i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila ručnom kutnom brusilicom.

Poljoljekarna u zgradi

Ta supstanca je osnovni sastojak insekticida “kreozana” koji se, uskladišten kroz duže vrijeme, nalazio u nekoliko desetaka limenki na tavanu zgrade koja je obnavljana. Riječ je o lakozapaljivoj komponenti čije pare u smjesi sa zrakom mogu eksplodirati, pa ambalažu treba čuvati daleko od mogućih izvora topline.

Osim toga, insekticid kreozan već dugi niz godina zabranjen je za uporabu u državama članicama Europske unije te nije upisan u Upisnik registriranih sredstava za zaštitu bilja u RH te je riječ o opasnom stvari.

U toj zgradi godinama je bila poljoljekarna PZ-a Čakovec koja je zatvorena 2016. godine. Sud smatra kako je Općina kriva jer nakon kupnje zgrade nikad nije provjerila što se nalazi na tavanu te nije uklonila opasne limenke.

Presuda je nepravomoćna i Općina Donji Vidovec na nju se može žaliti. Općinske vlasti smatraju kako su te limenke s insekticidom vlasništvo PZ-a Čakovec te ih je ona trebala zbrinuti i odnijeti iz zgrade prilikom zatvaranja dućana.


Tagovi: DONJI VIDOVEC EKSPLOZIJA INSEKTICID MEđIMURJE ODšTETA POGINUO

NEDAVNO OBJAVLJENO