NIJE BILO MILOSTI

Otac platio alimentaciju za djecu, ali sud ga svejedno poslao u zatvor

Objavljeno, 18. srpnja 2019. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Mario iz Koprivnice provest će osam mjeseci iza rešetaka zbog neplaćanja alimentacije za dvoje malodobne djece. Nakon pravomoćnosti presude, sud nije imao milosti za njegov zahtjev za obnovu postupka.

Presuda je postala pravomoćna još u studenom 2017. godine. Otac je osuđen na osam mjeseci bezuvjetnog zatvora i naloženo mu je da u roku od šest mjeseci bivšoj supruzi podmiri 12.000 kuna alimentacije za dvoje djece.

Panika je usliedila nakon što je u siječnju ove godine dobio od suda poziv na izdržavanje zatvorske kazne. Hitno angažira odvjetnicu i sredinom ožujka uplaćuje cijeli iznos duga od 25.600 kuna. Potom službeno upućuje zahtjev za obnovom kaznenog postupka jer se, eto, u međuvremenu popravio.

Kaže kako je počeo zarađivati i ugovarati poslove, a sve će pasti u vodu ako ode u zatvor. Tražio je da mu se zatvorska kazna zamijeni radom za opće dobro na slobodi ili da se cijeli postupak obnovi.

Državno odvjetništvo, međutim, smatra kako nema osnova za obnovu kaznenog postupka jer je Mario novac uplatio tek nakon što je pozvan na odsluženje zatvorske kazne.

“Bezuvjetna zatvorska kazna izrečena mu je jer je višestruko osuđivana osoba na koju prethodno izrečene uvjetne kazne zatvora nisu utjecale u smislu prevencije. Osim toga, dug je trebao platiti šest mjeseci nakon presude, što nije učinio”, navode koprivnički tužitelji.

Općinski sud složio se s tim argumentima te odbio njegove zahtjeve. Prilikom odmjeravanja kazne sud je “otegotnim cijenio i činjenicu da je Mario tijekom suđenja izjavio da neće platiti zaostale obroke uzdržavanja jer mu majka djece nije vratila novac koji je on uložio u tu kuću”.

Kaznena djela neplaćanja uzdržavanja za djecu “počinio je za vrijeme trajanja uvjetne osude kojom je proglašen krivim zbog kaznenog djela prijetnje i osuđen na 11 mjeseci uvjetno”, zaključuje se su u sudskoj odluci.


Tagovi: ALIMENTACIJA OTAC ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO