Otac i sin postali većinski vlasnici tvrtke koja naveliko gradi za Podravku

Objavljeno, 13. studenoga 2023. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / Mirko i Krešimir Habijanec
AUTOR
Robert Mihaljević

Ključni dioničari poznate tvrtke podebljali su svoje vlasničke pozicije u kompaniji preuzimanjem novih paketa dionica.

Riječ je o križevačkom građevinskom divu Radniku u kojem glavnu riječ vodi poznati HDZ-ov menadžer Mirko Habijanec, ujedno i najveći dioničar. U top 10 dioničara je i njegov sin Krešimir Habijanec, inače direktor Radnikove tvrtke specijalizirane za niskogradnju Bistra iz Đurđevca.

Sve do rujna Mirko Habijanec je kontrolirao 46,69 posto, a sin Krešo 2,08 posto Radnikovih dionica, što je ukupno bilo 48,77 posto vlasništva u kompaniji.

Vrijedni paketi

Kako doznajemo, Mirko danas ima 47,69 posto, a Krešo 2,67 posto dionica te su prvi put zajedno prešli natpolovičnu većinu u vlasničkoj strukturi Radnika: zajedno imaju 50,36 posto.

Do ljetos sama je tvrtka u trezoru držala 12.681 dionicu, ali je u međuvremenu spala na 5841 dionicu. S obzirom na Radnikovu ustaljenu praksu, pretpostavlja se da je tih 6840 dionica koje nedostaju dodijeljeno zaposlenicima kao nagrada za dobro poslovanje.

Radnik je izgradio i novu osnovnu školu Podolice u Koprivnici / Foto: Grad Koprivnica

Mirko Habijanec dobio je ukupno 1450 dionica, a Krešimir Habijanec 850 dionica. Radnikova dionica nominalno vrijedi 700 kuna (oko 93 eura), ali tržišna vrijednost je sigurno osjetno veća.

Habijanec je, tako, stekao dionice nominalno vrijedne oko 135.000 eura, a njegov sin dionice vrijedne oko 79.000 eura.

Knok se povukao

Početkom 2017. Mirko Habijanec imao je oko 48.000 Radnikovih dionica, a drugi najveći dioničar s više od 12 posto bio je njegov partner, poznati križevački SDP-ovac Ivan Knok i dugogodišnji član uprave Radnika.

Knok se kasnije povukao iz tvrtke te prodao dobar dio dionica. On danas posjeduje ukupno oko 9600 Radnikovih dionica, što je 6,7 posto vlasništva u kompaniji. No. već dulje nema nikavog utjecaja u tvrtki.

Početkom 2018. godine Habijanec je već na oko 63.300 Radnikovih dionica, a do kraja 2019. godine dolazi do udjela od blizu 67.500 dionica. U tri godine – od početka 2017. do kraja 2019. – Habijanec preuzima ukupno 19.500 dionica.

U međuvremenu se upravo tih godina u top 10 dioničara kompanije pojavljuje i njegovi sin Krešimir Habijanec koji također podebljava svoju vlasničku poziciju te dolazi do današnjih oko 2,7 posto vlasništva.

Obnova Podravke

Radnik je lani ostvario povijesno najbolje poslovne rezultate: prihodi cijele grupe iznosili su 1,27 milijardi kuna, a samo neto dobit matične tvrtke Radnik d.d. bila je 42 milijuna kuna.

Nova Podravkina tvornica tjestenine (bijelo-plava zgrada u prvom planu lijevo) / Foto: Podravka

Najveće prihode lani su imali na obnovi zgrade Podravke (90 milijuna kuna), Aglomeraciji Koprivnica (107 milijuna), obnovi zagrebačkog hotela Panorama (74 milijuna), bolnice u Varaždinskim Toplicama (60 milijuna), Aglomeraciji Križevci (54 milijuna), distribucijskom centru Hrvatske pošte (45 milijuna kuna).

Ove godine izgradili su novu Podravkinu tvornicu tjestenine u Koprivnici vrijednu 14 milijuna eura te su počelii graditi veliki Podravkin logističko-distributivni centar vrijedan 48 milijuna eura.

Križevački Radnik i đurđevačka Bistra godinama su najveći pojedinačni dioničari HDZ-a. Otac Mirko i sin Krešimir utjecajni su članovi stranke. Obojica su članovi Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.


Tagovi: DIONICE MIRKO HABIJANEC RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO