Otac 18 godina nije htio priznati kćer. Sutkinja odlučila: ‘Sad ćeš morati’

Objavljeno, 25. srpnja 2023. Vijesti
# Foto: UNSPLASH / Carolina Heza / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Mučan slučaj na sjeveru Hrvatske: biološki otac punih 18 godina nije želio priznati svoju kćer iz izvanbračne veze pa je ona očinstvo morala dokazivati na sudu.

Tužbu protiv muškarca podnijele su majka i kći, danas 18-godišnjakinja. Majka kaže da su bili mjesec dana u vezi i da se rodilo dijete, ali “on ga nikad nije htio priznati kao svoje”. U to vrijeme bio je u braku sa zakonitom suprugom te s njom ima dijete, a danas živi u inozemstvu s drugom ženom i djetetom.

“Dolazi u Hrvatsku jednom godišnje, no za nas ne pita, niti nam se javi“, rekla je na sudu majka koja je s kćeri podnijela tužbu.

Kći iz prvog braka

Kaže kako mu je tada rekla da je trudna, a on joj je odbrusio da se “jednom ženio nakon što mu je prva supruga ostala trudna i da ne želi to više ponoviti, a ako ona odluči roditi, on ne zna da li će se ikad pojaviti u njihovom životu”. Nakon toga se više nisu viđali.

Majka kaže kako on nikad nije htio primiti potvrde koje mu je slala za utvrđivanje očinstva i zato dalje nije ništa poduzimala vezano uz to. Dijete je raslo u saznanju da ima oca koji ne pita za nju.

Sud je morao izvesti i DNA vještačenje, i to bez oca koji je to odbijao učiniti. Zato su uzorci uzeti od majke i kćeri te muškarčeve supruge i kćeri iz prvog braka koje su na to pristale.

“Iz  analize genomske DNA i mišljenja Laboratorija za analizu, proizlazi kako je utvrđeno da genetička obilježja djevojke odgovaraju genetičkim obilježjima njezine polusestre te da je tuženik biološki otac i jedne i druge djevojke s vjerojatnošću od 95,21222 posto“, naveo je sud u presudi.

Supruga na porodiljnom

Otac se branio kako je u lošoj financijskoj situaciji jer je sav novac uložio u restoran koji je danas u ‘hladnom pogonu’.

“Samo struja me mjesečno košta otprilike 4400 kuna plus ostali troškovi. Živim s drugom ženom, imamo jednogodišnjeg sina, dijete ima potrebe, supruga je na porodiljnom i prima oko 3000 kuna. Od toga plaćamo stan”, žalio se muškarac.

Sud je zaključio kako je upravo on otac djevojke te se ta činjenica mora službeno upisati u maticu rođenih. Otac se može žaliti na presudu s obzirom da je ona nepravomoćna.

Inače, kako je objasnila sutkinja, “tužbu radi utvrđivanja majčinstva, odnosno očinstva, dijete može podnijeti do navršene 25. godine života, a ako je maloljetno, u njegovo ime tužbu podnosi njegov zakonski zastupnik”.


Tagovi: DNA DNK IZVANBRAčNA KćI OčINSTVO PRESUDA PRIZNATI KćER

NEDAVNO OBJAVLJENO