'PONOS' PODRAVKE I KOPRIVNICE OPET U FOKUSU

Osuđen zbog pozdrava ‘Za dom spremni’, ali presuda ga nije opametila

Objavljeno, 18. ožujka 2019. Vijesti
# Foto: Facebook (Dražen Keleminec)
AUTOR
Redakcijski tekst

Visoki prekršajni sud pravomoćno je osudio zaposlenika koprivničke Podravke i čelnika opskurne stranke A-HSP Dražena Keleminca zbog pozdrava “Za dom spremni”. Osuđen je jer je u prosincu 2016. pred sjedištem SDP-a salutirao ustaškim pozdravom, nakon čega je prekršajno prijavljen. Keleminec je sa svojim pristašama tada prosvjedovao zbog uklanjanja HOS-ove ploče u Jasenovcu, donosi portal Telegram.

Keleminec je kažnjen zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te mu je izrečena maksimalna propisana novčana kazna od 300 DEM, odnosno 1.131 kunu.

Dražen Keleminec zaposlen je u Podravkinu kulinarskom centru u Zagrebu, a često dolazi na utakmice NK Slavena u Koprivnicu koje prati iz svečane lože s drugim uzvanicima

Pozdrav “Za dom spremni”, podsjeća Sud, koristio je ustaški režim u NDH. “S obzirom da se radi o pokretu koji je iznikao iz fašizma, utemeljenog između ostalog i na rasizmu, taj pokret simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestacije rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti. Upravo zbog toga ovim uzvikom remete se javni red i mir”, smatra Visoki prekršajni sud.

No, presuda Keleminca očito nije opametila. On je i nakon nje “stari hrvatski pozdrav” nastavio koristiti u svojim Facebook statusima. Na njih zasad nitko nije reagirao.


Tagovi: KELEMINEC PRESUDA ZA DOM SPREMNI

NEDAVNO OBJAVLJENO