PODACI U CIJEPLJENOJ DJECI

Ospice se pojavile na sjeveru, otkrivamo koji gradovi imaju razloga za zabrinutost

Objavljeno, 20. rujna 2019. Zdravlje
# Foto: ARHIVA / Cijepljenje u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Sedmero osoba iz Zagreba oboljelo je od ospica, a jedna od tih zaraženih osoba bila je nedavno i na jednoj zabavi u Koprivnici, pa je tamošnji Zavod za javno zdravstvo poduzeo sve potrebne mjere.

Zasad je situacija pod kontrolom jer su osobe koje su s mladićem bile u kontaktu cijepljene protiv ospica, ustanovili su epidemiolozi koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo.

Ima li razloga za zabrinutost? Ako je suditi po višegodišnjim podacima procijepljenosti protiv ospica – cjepivo Mo-Pa-Ru (ospice, zaušnjaci, crljenica) – koprivnički kraj prilično je zaštićen i godinama je u vrhu u državi po broju cijepljene djece.

Riječani najgori

Prošle godine, primjerice, primarno cjepivo protiv ospica u Koprivničko-križevačkoj županiji dobilo je blizu 98 posto djece, a bolji su samo na bjelovarskom području s procijepljenošću većom od 98 posto. Kad je riječ o docjepljivanju, najbolji u Hrvatskoj su Krapina, Sisak i Koprivnica.

“Obuhvati u primarnom cijepljenju lani su 93,2 posto, što je znatno poboljšanje u odnosu na preklani, kad je bilo 89 posto. Najveći je porast obuhvata zamijećen u županijama koje su u 2017. imale najniže obuhvate (Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska). Na žalost, u Primorsko-goranskoj županiji nastavljen je pad cijepnih obuhvata”, tumače u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

“Udio osjetljivih zbog necijepljenja kod djece predškolske dobi se do 2017. povećavao iz godine u godinu i to predstavlja realnu opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti kod djece predškolske dobi, pogotovo u županijama s najnižim obuhvatima”, upozoravaju u HZJZ-u.

Varaždin nezaštićen

Lani je prvu dozu cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i crljenice na području Rijeke dobilo samo 80 posto djece, a na splitskom području 88 posto. Kad je riječ o docjepljivanju, najgori u državi je Varaždin sa samo 82 posto procijepljenih. U tim krajevima opasnost od epidemije u školama i vrtićima mnogo je veći nego u Koprivnici i Bjelovaru.

U HZJZ-u navode kako se samo za jednog zaraženog na području Zagreba može sa sigurnošću reći da nije cijepljen protiv ospica. Za ostale se pretpostavlja da nisu cijepljeni ili docjepljivani.

Svih sedmero pacijenata već je pušteno iz bolnice i zaraza je prošla bez ozbiljnijih posljedica. Inače, simptomi ospica su visoka temperatura, kašalj, curenje nosa, respiratone komplikacije, a kasnije se razvija karakterističan osip. Prvo na čelu, a potom se širi na vrat, trup, ruke i noge.

Ospice mogu izazvati i vrlo ozbiljne komplikacije s upalom pluća i moždane ovojnice. Te komplikacije mogu dovesti i do smrti pacijenta.


Tagovi: CIJEPLJENJE OSPICE ZARAZA

NEDAVNO OBJAVLJENO