JE LI RIJEČ O TRENDU ILI...

Osjetno raste nezaposlenost u županiji, u Đurđevcu veća za čak 22 posto

Objavljeno, 14. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Izvršni direktor Bauwerka Christian Koch s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom na otvorenju tvornice u Đurđevcu
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon višemjesečnih pozitivnih rekorda, Koprivničko-križevačka županija u prosincu bilježi najlošije rezultate u državi prema kretanju nezaposlenosti.

Prvo, najmanje smanjenje nezaposlenosti od samo 7,4 posto u odnosu na preklanjski prosinac bilježi se upravo u toj županiji. Drugo, u odnosu na lanjski studeni nezaposlenost je porasla za gotovo deset posto.

Uz Istru – kod koje se pad događa zbog krize u pulskom brodogradilištu – to je najlošije kretanje u Hrvatskoj. Istra je istodobno i jedina županija u kojoj je nezaposlenost porasla u odnosu na prosinac pretprošle godine, za 9,4 posto.

U Karlovačkoj županiji, primjerice, evidentiran je najveći pad nezaposlenosti od gotovo 20 posto u usporedbi s prosincem 2018. godine.

Dok na koprivničkom području nezaposlenost u odnosu na lanjski studeni osjetno raste, u susjednim županijama pada. U Međimurskoj županiji u prosincu je tako manja za četiri posto, a Varaždinskoj za blizu jedan posto.

Na području Koprivnice i okolnih općina potkraj prosinca bilo je 1124 osoba bez posla, što je oko šest posto više u odnosu na studeni. Križevački kraj, s druge strane, bilježi međumjesečni pad od tri posto te je tamo samo oko 230 osoba bez posla.

To je na razini statističke anomalije te se ovog časa može reći kako na području Križevaca, de facto, nezaposlenih uopće nema. No, u upola manjem Đurđevcu zato nezaposlenost osjetno raste.

Đurđevački kraj potkraj prosinca bilježi gotovo 590 nezaposlenih, što je rast od čak 22 posto u odnosu na lanjski studeni. Što je uzrok povećanju broja nezaposlenih za više od stotinu osoba – nije poznato.

Tim više jer je švicarski Bauwerk Boen preuzeo đurđevačku parketarsku tvornicu te pokrenuo vrijedne investicije i val zapošljavanja. Ni to, očito, nije bilo dovoljno.


Tagovi: đURđEVAC NEZAPOSLENOST RAST

NEDAVNO OBJAVLJENO