PRIJETI NAM KOLAPS TRŽIŠTA

Opskrbljivači izračunali nove cijene od travnja: čeka nas plinski udar!

Objavljeno, 10. siječnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Plinska kotlovnica u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Opskrbljivači plinom u Hrvatskoj su pred propašću zbog ogromnog rasta cijene tog energenta na kojoj gube stotine milijuna kuna.

Na to su u dramatičnom dopisu upozorili ovih dana Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju i Ćorićevo Ministarstvo energetike, otkriva Jutarnji list u današnjem tiskanom izdanju.

Opskrbljivači su izračunali kako bi regulirana cijena plina za kućanstva od 1. travnja mogla biti veća za oko 130 posto u odnosu na dosadašnju, što bi krajnjim kupcima, građanima, povećalo račune za 60 do 80 posto. No, i s novom cijenom opskrbljivači će imati velike gubitke jer će nabavna cijena biti osjetno veća od one po kojoj smiju prodavati građanima.

Mnogi opskrbljivači plinom – a većina ih je u vlasništvu komunalnih tvrtki – posljednjih tjedana plin na tržištu kupuju za 70 do 80 eura po megavatsatu, a regulirana cijena po kojoj smiju prodavati kućanstvima iznosi tek 20-ak eura.

Zbog toga bi opskrbljivači ovu godinu mogli završiti s više od milijardu kuna akumuliranih gubitaka, pa od Vlade traže hitnu pomoć, navodi Jutarnji u ponedjeljak.

Zbog sadašnje situacije odluka vlasti u Koprivnici da proda cijeli svoj plinski biznis njemačkom RWE-u, kasnije EON-u, pokazala se proročanskom. Komunalac je tvtke KC plin i KC opskrba njemačkom investitoru prodao za ukupno 68 milijuna kuna: prvih 75 posto u veljači 2017. godine, a preostalih 25 posto u prosincu 2019. godine.

Tvrtka Koprivnica opskrba danas je zbog očekivanih gubitaka, de facto, bezvrijedna, a distributer Koprivnica plin, prema neslužbenim procjenama, također vrijedi osjetno manje nego prije četiri godine.


Tagovi: CIJENE JUTARNJI LIST OPSKRBLJIVAčI PLINOM PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO