Oprez: u voću iz Poljske pronađena tvar posebno štetna za zdravlje djece

Objavljeno, 01. rujna 2023. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom izvijestio je o nedopuštenoj kemikaliji u popularnom voću.

Kako navode, utvrđena je nedopuštena supstanca klorpirifos u svježim šljivama iz Poljske. Rizik za zdravlje je potencijalno ozbiljan.

Šljive iz Poljske izvezene su na tržišta Slovenije i Hrvatske. Da je u njima zabranjeni i štetni pesticid, utvrdili su slovenski inspektori službenom kontrolom na tržištu.

Navodi se kako je zemlja prijave Slovenija, a informacija se tiče i Poljske te Hrvatske. Slovenci su šljive odmah povukli sa svojeg tržišta i o svemu poslali obavijest u europski sustav.

Dan ranije zbog klorpirifosa je zabranjen uvoz svježih šljiva u Hrvatsku iz Srbije. Pesticid je otkriven već na granici te je cijela pošiljka šljiva odmah uništena.

U EU su već četiri godine zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. No, u mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi.

Stručnjaci su nakon brojnih istraživanja zaključili kako postoji zabrinutost vezana uz ljudsko zdravlje, posebno zbog mogućih neurotoksičnih učinaka. Pesticid se povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu, smanjenom inteligencijom.


Tagovi: KLORPIRIFOS POLJSKA šLJIVE

NEDAVNO OBJAVLJENO