HRVATSKI VOĆARI UPOZORAVAJU

Oprez: sumnjive jabuke pojavile se u trgovačkim centrima diljem Hrvatske

Objavljeno, 08. travnja 2021. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Sumnjive jabuke pojavile su se u trgovačkim centrima diljem Hrvatske, a sve je prijavljeno Državnom inspektoratu.

Na to je prva reagirala Hrvatska voćarska zajednica koja je u dućanima pronašla jabuke deklarirane kao hrvatske, premda po izgledu teško mogu biti iz domaće proizvodnje.

“Po izgledu i pakiranju nije naša, a deklaracija na njoj je iz Hrvatske, što je kažnjivo”, otkrio je Željko Ledinski, iz Hrvatske voćarske zajednice za HTV.

Državni inspektorat proveo je nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 oznaka.

Utvrđeno je 25 nepropisnih oznaka jabuka i krumpira jer nije navedena zemlja podrijetla ili je riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete.

TREBA IH UNIŠTITI

Inspekcija je u pet slučajeva privremeno zabranila prodaju voća, a domaći su voćari zatražila i analizu spornih jabuka u ovlaštenom laboratoriju.

“Određene tvari, koje su zabranjene u EU, već sedam godina se nalaze na tim jabukama. One su trebale odmah biti povučene i uništene s obzirom da je to sredstvo još od studenog 2014. zabranjeno”, žali se Ledinski.

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ističu da utvrđivanje karbendazima u malim količinama u jabukama može biti rezultat primjene sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari tiofanat-metila.

Utvrđivanje ostataka pesticida koji nisu odobreni u EU ne može se smatrati dokazom o podrijetlu. U pojedinim slučajevima, ne može se isključiti ni mogućnosti korištenja krivotvorenih sredstava za zaštitu bilja, navodi HTV.


Tagovi: JABUKE TRGOVINE UVOZ VOćARI

NEDAVNO OBJAVLJENO