Oprez! Iz dućana povučeno povrće, ima 10 puta više pesticida od dopuštenoga

Objavljeno, 14. studenoga 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat izvijestio je u ponedjeljak o opozivu povrća iz dućana zbog visoke razine pesticida.

Riječ je o mrkvi naziva Mini mrkva 200g, (eng. Baby Carrots with leafs), L-12840, podrijetlom iz Portugala, u kojoj je utvrđen pesticid oksamil. Dobavljač je Valencia Trading Office (VTO), Španjolska, a veleprodaja Metro Cash & Carry d.o.o., Zagreb

Iz Metroa su također izvijestili kako je tvrtka VTO preventivno opozvala mrkvu s tržišta, a razlog za opoziv je prisutnost oksamila u količini od 0,1 mg/kg, dok je maksimalna dopuštena razina 0,01 mg/kg. Dakle, pesticida je deset puta više.

“Neovisno o tome što procjena rizika ukazuje da bi potencijalni kronični rizik za ljude mogao biti povezan samo s dnevnom i dugoročnom potrošnjom ovih proizvoda u velikim količinama, što nije uobičajeni način konzumacije, VTO odlučio je obavijestiti kupce o povlačenju i opozivu.

Ovaj preventivni opoziv proizvoda u skladu je s našim poslovnim principom prema kojemu su zdravlje i dobrobit kupaca jedan od glavnih prioriteta tvrtke. Ukoliko ste kupili navedeni proizvod, lijepo vas molimo da ih povučete sa svojih polica, ne konzumirate i vratite u najbliži Metro centar.

Također, ljubazno vas molimo da o ovome obavijestite svoje kupce i partnere te od njih izvršite povrat, ukoliko ste im prodali ovaj proizvod. Molimo vas da kontaktirate bilo koji Metro centar u Hrvatskoj kako bi vam cjelokupni iznos bio vraćen.

Ispričavamo se zbog prouzrokovanih neugodnosti i zahvaljujemo na suradnji”, priopćio je u ponedjeljak Metro.


Tagovi: METRO MRKVA OKSAMIL PESTICID POVRćE

NEDAVNO OBJAVLJENO