ŽELJKO LACKOVIĆ NA UDARU KRITIKA

Oporba ogorčena promjenom imena škole: Nekome očito smeta ubijeni partizan

Objavljeno, 21. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA (Marko Fucak)
AUTOR
Redakcijski tekst

Većina koju u Gradskom vijeću kontrolira čelnik tog tijela Željko Lacković za samo pet sekundi ugasila je polustoljetnu tradiciju naziva Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac jer je toliko trajalo glasovanje o promjeni naziva škole.

Priopćio je to gradski vijećnik i čelnik đurđevačkog SDP-a Marko Fucak koji je ogorčen Lackovićevom odlukom da škola više ne nosi ime ubijenog partizana i poznatog podravskog književnika Grgura Karlovčana.

“Očito nekome smeta što je Grgur Karlovčan rođen u Kalinovcu te što se držao ljevičarskih svjetonazorskih pogleda, ali je bio poznati podravski književnik i to dosta govori o njegovim dostignućima”, ističe Fucak.

Gradsko vijeće jučer je većinom glasova odlučio da će se ta ustanova ubuduće zvati Osnovna škola Đurđevac, a Lacković je sve kritičare optužio da im očito smeta da se ona nazove po osnivaču, odnosno gradu. Protiv odluke glasovali su vijećnici SDP-a i HDZ-a.

“Više od pola stoljeća Osnovna Škola Grgura Karlovčana je brend u našoj županiji, ali i šire, stoga zbog digniteta grada Đurđevca i svih onih učenika koji su godinama pohađali tu školu, SDP ovu odluku o promjeni naziva imena nije podržao” zaključuje Fucak.

Grgur Karlovčan bio je podravski pjesnik i prozaik, a ubijen je 1942. godine u pokušaju bijega iz zatvora u Staroj Gradišci gdje je zatočen kao zarobljeni partizan.


Tagovi: đURđEVAC GRGUR KARLOVčAN NOVO IME OSNOVNA SKOLA

NEDAVNO OBJAVLJENO