OBEĆALI EUROPSKOJ KOMISIJI

Opet se šuška da država prodaje Podravku: Natječaj u travnju ili najesen

Objavljeno, 11. prosinca 2019. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić na nedavnoj konferenciji u Podravki
AUTOR
Robert Mihaljević

U poslovno-političkim krugovima ovih se dana opet proširila informacija da će država u postupku uvođenja eura kao zajedničke valute tijekom iduće godine prodati i vlasnički udjel u Podravki.

Prema službenim podacima Centra za restrukturiranje i prodaju (Cerp), država posjeduje 19,8 posto dionica Podravke. Za prodaju raspoloživo je oko 15,5 posto jer je ostatak založen kao jamstvo za kredite u državnom sektoru.

Država, dakle, ovog časa može prodati oko 1,1 milijun Podravkinih dionica, čija je tržišna vrijednost otprilike pola milijarde kuna. Kao izgledni kupci spominju se mirovinski fondovi.

U akcijskom planu za pristup Europskom tečajnom mehanizmu koji je usvojen i poslan Europskoj komisiji Vlada se do travnja iduće godine obvezala raspisati natječaje za prodaju udjela u najmanje 90 tvrtki.

Riječ je o tvrtkama u kojima država posjeduje manje od 25 posto udjela i koja nisu na popisu društava od posebnog interesa za Hrvatsku.

“Do travnja 2020. Cerp objavit će natječaje za prodaju dionica/udjela u najmanje 90 društava u kojima država ima do 25 posto i nema kontrolni paket. Ta mjera pomoći će privući nova ulaganja i stvoriti preduvjete za snažniji rast produktivnosti”, stoji u Vladinom akcijskom planu.

No, i dalje nema službenih informacija o tome hoće li Vlada, odnosno Cerp, prodaju 15 posto Podravke oglasiti do travnja iduće godine ili će se to dogoditi nakon parlamentarnih izbora. Odnosno, najkasnije na jesen.

U svakom slučaju, izlazak države, odnosno politike iz vlasničke strukture koprivničke kompanije nikad nije bio bliži. Dio portfelja od 5,7 posto ostat će u rukama paradržavnog Kapitalnog fonda i bit će izuzet od prodaje.


Tagovi: DIONICE DRZAVA EURO PODRAVKA PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO