Opet poskupljuje kruh, a koprivnički pekar upozorava: To je neopravdano!

Objavljeno, 06. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: HRT DNEVNIK / Dejan Zrinski, vlasnik pekarnice u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Opet rastu cijene kruha i drugih pekarskih proizvoda, potvrđuju u strukovnoj grupi Žitozajednici.

Hrvati godišnje prosječno pojedu 62 kilograma pa smo među europskim rekorderima prema potrošnji pekarskih proizvoda. No, ne slažu se svi iz branše da je povećanje cijene opravdano.

“Nemamo nikakve potrebe za povećanjem cijena. Brašno je otišlo od korone i rata u Ukrajini u nebesa, ali tri puta je sada pala cijena i došli smo do prihvatljive razine.

Sada je borba da ne opteretimo proizvod, a da povećamo neto plaće radnicima i da ostanu u Hrvatskoj”, napominje za Dnevnik HRT-a Dejan Zrinski, poznati koprivnički ugostitelj i vlasnik pekarnice.

Značajno skuplji

Kako smo ovih dana PISALI, cijena pšenice na domaćoj je robnoj burzi protekli tjedan prosječno iznosila 0,20 eura za kilogram, što je 40 posto manje nego isti tjedan lani.

Veleprodajna burzovna cijena oštrog brašna prošli je tjedan prosječno iznosila 0,56 eura, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani. Glatko brašno stajalo je 0,36 eura bez pdv-a, a to je 37 posto manje.

Za to vrijeme kruh i pekarski proizvodi značajno su poskupjeli. Prosječna cijena bijelog pšeničnog kruha u dućanima u rujnu je iznosila 1,42 eura, što 12 posto više nego u rujnu lani. Polubijeli kruh stoji 1,26 eura i skuplji je za 13 posto.

Poskupjelo je i pecivo: u rujnu je u prodavaonicama u prosjeku stajalo 0,46 eura, dok je prošle godine u rujnu cijena iznosila 0,42 eura. To je poskupljenje od desetak posto.

Kilogram bijelog brašna u maloprodaji – unatoč padu cijena brašna i pšenice na burzi – zadržao je istu cijenu u proteklih godinu dana te ona iznosi 0,74 eura, isto kao i tijekom prošlogodišnjega rujna.

Ministar upozorava

Plin i struja zbog Vladinih su intervencija otprilike na istoj razini kao lani, a jedino se mijenjala cijena naftnih derivata. Litra benzina tako krajem rujna stoji 15-ak posto više nego lani. No, dizel stoji gotovo 6 posto manje.

Problem je, s druge strane, i to da čak 30 posto pekarskih proizvoda dolazi iz uvoza, pogotovo u strane trgovačke lance koji u velikim količinama uvoze polugotov zamrznuti kruh i pecivo. Da nema razloga za novo poskupljenje, upozorava i resorni ministar.

“Rekao sam, nema nikakvog opravdanog razloga za dizanje cijena jer je došlo do pojeftinjenja većeg broja proizvoda”, tvrdi za HRT Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.


Tagovi: DEJAN ZRINSKI KRUH PEKARA

NEDAVNO OBJAVLJENO