Opet nestašica antibiotika u Hrvatskoj! I to usred sezonskih infekcija

Objavljeno, 16. studenoga 2023. Zdravlje
# Foto: PLIVA / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Opet nestašica važnog antibiotika na hrvatskome tržištu, i to uoči sezone gripe i drugih infekcija dišnih puteva koji se često liječe tim lijekovima.

Pliva je izvijestila o nestašici dva njihova Klavocina: prvi je Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat. Neće ga biti od 15. prosinca do 20. siječnja zbog razloga povezanih s proizvodnjom

Drugi je Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju; 1 bočica s praškom za pripremu 70 ml suspenzije i štrcaljkom, u kutiji, amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat. Njega neće biti od 31. prosinca do 31. siječnja iduće godine, također iz razloga povezanih s proizvodnjom.

To su lijekovi iz skupine penicilina. Velika nestačica tih antibiotika u Hrvatskoj zadnji je put prijavljena početkom ljeta ove godine. Tada su nestašicu prijavile tvrtke Belupo, Glaxo i Alkaloid, a trajala je nekoliko mjeseci.

Belupo proizvodi Klavobel koji ima iste djelatne tvari i koncentraciju kao Klavocin. Zasad nema najava o nestašici iz te kompanije.

Problem s penicilinom je u tome da Hrvatska već desetljećima nema vlastite proizvodnje pa ga je prisiljena uvoziti, najviše iz dalekoistočnih zemalja, Kine i indije. Povećana potrošnja tijekom pandemije Covida pak uzrokovala je ozbiljne poremećaje na tržištu.

U ljekarnama kažu kako je upravo nestašica lijekova s penicilinom kao djelatnom tvari posljednjih godina najviše izražena. Problem s nabavom djelatne tvari za te antibiotike očito je i dalje prisutan.


Tagovi: PLIVA

NEDAVNO OBJAVLJENO