DOŠLO DO SAMOZAPALJENJA

Opet gorjelo na odlagalištu otpada Piškornica, požar zasad pod kontrolom

Objavljeno, 17. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Piškornica
AUTOR
Redakcijski tekst

Ugašen je požar koji je sinoć oko 21 sat izbio na regionalnom odlagalištu otpada Piškornica u Koprivničkom Ivancu kod Koprivnice.

Prema prvim informacijama, došlo je do samozapaljenja usljed visokih temperatura i kemijskih procesa. Nije bilo otvorenog plamena, a požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica. Vatrogasci su cijelu noć dežurali pokraj odlagališta i pratili situaciju.

“Na odlagalištu Piškornica usljed samozapaljenja došlo je do manjeg požara, koji je zahvatio oko 20 metara rubnog dijela odlagališta. Brzom intervencijom radnika odlagališta, kao i JVP-a Grada Koprivnice i DVD-a Koprivnički Ivanec požar je ugašen nakon 45 minuta. S obzirom da je požar vrlo brzo ugašen, nije bilo značajnijih štetnih emisija u zrak, a time niti opasnosti po zdravlje ljudi i okoliš. O događaju obaviještene su nadležne institucije”, priopćeno je jutros iz Piškornice.

Posljednji veliki požar na Piškornici izbio je u rujnu 2016. godine, a razlog su bile visoke temperature i kemijski procesi unutar odlagališta. Ključni je problem u takvim odlagalištima metan koji se stvara u dubini odlagališta i koji, kad se zapali, može gorjeti danima.

Zato se na odlagalištu rade zdenci za otplinjavanje koji metan iz tijela odlagališta odvode u atmosferu. Postoje indicije da tih bunara za metan na Piškornici nema dovoljno, a problem je nastao kad je bivša uprava Piškornice počela svakodnevno dovoziti ogromne količine smeća.

Metan je staklenički plin i velika prijetnja okolišu. Prvotno je bilo planirano da se na Piškornici gradi bioenergana na metan, ali od toga se odustalo. Prema novom projektu, metan će se na Piškornici spaljivati na bakljama kako ne bi odlazio u atmosferu.


Tagovi: PISKORNICA POZAR

NEDAVNO OBJAVLJENO