Općina Zvonku posjekla cijeli voćnjak: ‘Morali smo zbog kuna i lasica’

Objavljeno, 27. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Lokalne općinske vlasti ušle su čovjeku na posjed te mu posjekle cijeli voćnjak s jabukama, šljivama, trešnjama i višnjama i vinovom lozom.

Razlog? U Općini kažu kako vlasnik Zvonko svoju parcelu nije održavao pa je nagrđivala okoliš i bila leglo štakora, kuna, lasica i drugih štetočina.

Sve se dogodilo početkom rujna u naselju Šaševo na području Općine Čađavica kod Slatine. Slučaj je završio na sudu jer je vlasnik voćnjaka tužio Općinu tražeći da mu isplati štetu za sve posječeno i uništeno.

Prema presudi donesenoj u petak, u voćnjak su 2. i 3. rujna stigli radnici koje je poslala Općina te su po nalogu komunalnog redara posjekli stabla voćaka i uništili ogradu uz glavnu ulicu. U dva dana sasječeno je 56 stabala voćaka, uništen 31 komad vinove loze s grožđem te polomljena ograda voćnjaka.

Sve zbog štetočina

Sudski vještak poljoprivrede Dražen Kurečić “utvrdio je da je posječeno 41 stablo šljive, 11 stabala jabuka, 2 stabla trešnje, 2 stabla višnje, te 31 komad vinove loze, te je uništena ograda na glavnoj ulici u duljini od 3 metra”.

Općina se na sudu žalila kako je nekretnina bila u lošem stanju, neuređena, neodržavana te je narušavala izgled dijela koji pripada naselju Šaševo. Kažu kako se ne koristi godinama te se “zbog neodržavanja zadržavaju štetočine kojih je bilo sve više”.

“Na iste probleme su se žalili i ostali stanovnici i susjedi. Nekretnina, šuma i vrt, se nije održavala te je zarasla u visoku travu i raslinje na kojoj je bilo odbačenog otpada, zapuštenog drveća koje je preuzelo divlje raslinje, što je uveliko pogodovalo naseljavanju štetočina”, upozoravaju općinske vlasti Čađavice.

Ipak, sudac je u petak odlučio kako je Općina smjela urediti zemljište o trošku vlasnika, ali ne i posjeći voćnjak te uništiti ogradu. Zato je Zvonku dosuđeno 37.500 kuna odštete i 9100 kuna troškova postupka. Postane li presuda pravomoćna, Općina će Zvonku s kamatama morati platiti više od 50.000 kuna.


Tagovi: čAđAVICA ODšTETA OPćINA POSJEKLI VOćNJAK

NEDAVNO OBJAVLJENO