OTIŠAO IZ FIRME, ALI I DALJE GA PLAĆAJU

Bivši Podravkin menadžer dobio opcijske dionice vrijedne oko 100.000 eura

Objavljeno, 09. travnja 2019. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivši visokorangirani menadžer Podravke, koji je u međuvremenu otišao iz kompanije, iskoristio je u utorak pravo na opciju kupnje 2000 Podravkinih dionica, priopćeno je na Zagrebačkoj burzi. Prema trenutačnoj tržišnoj cijeni dionice od 376 kuna, opcijski paket je ukupno vrijedan oko 100.000 eura.

Podravka je priopćila kako “je 8. travnja otpustila 2000 redovnih dionica Društva, što iznosi 0,028 posto temeljnog kapitala, i to u svrhu realizacije prava na opciju kupnje dionica od strane osobe koja je u društvu obavljala rukovoditeljske dužnosti”.

“Nakon navedenog otpuštanja dionica, stanje trezorskog računa Podravke iznosi 143.775 vlastitih dionica, odnosno 2,02 posto temeljnoga kapitala Društva”, naveli su u koprivničkoj kompaniji.

Menadžeri imaju pravo od Podravke kupovati dionice po cijenama iz prijašnjih godina, pa im je u interesu da cijena svake godine raste. Svi ih uglavnom odmah nakon toga prodaju i razliku pospreme u džep. Obično se u menadžerskom ugovoru navodi da se opcije mogu iskoristiti u roku od tri do četiri godine. Pravo na opcije imaju članovi uprave, kompanijski potpredsjednici i izvršni direktori.

Dakle, bivši je menadžer u utorak, po svemu sudeći, iskoristio pravo na opcije iz 2015. godine kad je prosječna cijena dionice na burzi bila oko 330 kuna. Ako je ta pretpostavka točna, po svakoj dionici mogao je zaraditi 50-ak kuna, a na paketu od 2000 dionica to bi iznosilo neto zaradu od stotinjak tisuća kuna.


Tagovi: BURZA DIONICE MENADžER PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO