UREDNIČKI KOMENTAR

Opasna poruka čelnog čovjeka SDP-a o Podravki i ispravljanju nepravdi

Objavljeno, 23. veljače 2020. Komentari
# Foto: Robert Mihaljević / Davor Bernardić na skupu u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Bliže nam se parlamentarni izbori, a šef SDP-a Davor Bernardić na otvaranju pretkampanje u Koprivnici dao je prvo izborno obećanje.

Ako smo ga dobro shvatili, rekao je da će SDP, ako pobijedi na izborima, vratiti Zvonimira Mršića na čelo Podravke. Jer su ga otamo, kaže, otjerali.

Da je Podravka – tvrtka u kojoj država ima tek 25 posto dionica – dio izbornoga plijena, znaju već i vrapci na grani. Mršića je tako Milanovićeva Vlada 2012. mrtva-hladna instalirala za predsjednika uprave jer je čovjek to silno želio.

Mirovinski fondovi nisu zbog toga bili nimalo sretni, ali na koncu su i oni amenovali ono što je politika naredila. U dlaku ista stvar dogodila se i nakon Plenkovićeve pobjede. Mirovinci su htjeli menadžera neovisnog o politici, ali na koncu je ispalo drugačije.

TEKTONSKI POREMEĆAJI

Odnosno, onako kako su to zamislili HDZ-ovi gospodarski jastrebovi, ministar Goran Marić i šef HGK-a Luka Burilović. Pa je na čelo Podravke došao njihov čovjek od povjerenja Marin Pucar.

Bernardićevo obećanje da će ispraviti nepravdu prema Mršiću opasno je iz više razloga. Prvo, on time obećava zadržati politički obrazac kadroviranja i u tvrtkama u kojima država nema većinski utjecaj. Odnosno, obećava da bi i nakon SDP-ove pobjede sve ostalo isto.

Drugo, Bernardić pokazuje posvemašnje nerazumijevanje trenutka u kojem se Hrvatska nalazi. U vrijeme kad Europska komisija od nas traži ubrzanu privatizaciju svega što nije od strateškog državnog interesa, čelnik najjače stranke u državi činio bi baš suprotno od toga.

I treće, Mršićev povratak u Podravku doveo bi do novih tektonskih poremećaja u kadrovskoj strukturi kompanije. I još jedan prazan hod i stagnaciju u procesu prilagodbe novoj kadrovskoj i poslovnoj politici.

Kad je o Podravki riječ, već desetljećima nam se čini kao da smo u filmu Beskrajan dan s Billom Murrayjem. Nakon svakih izbora, budimo se u istom jutru i već točno znamo da će pobjednička stranka instalirati svoga direktora. Znamo kao da je bilo jučer.

NJIHOVI I NAŠI

I nakon svakih izbora uporno trubimo kako država, odnosno politika konačno moraju maknuti šape s Podravke. Poput mrzovoljnog televizijskog meteorologa Murrayja. No, ništa se ne događa u tom hrvatskom ‘beskrajnom danu’ nakon uzbudljive izborne nedjelje.

Esdepeov gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić nedavno se u razgovoru za naš portal založio da država zadrži udjel u Podravki. Podsjetio je na sličan model u njemačkom divu Volkswagenu u kojem savezna pokrajina Niedersachsen posjeduje 20-ak posto dionica.

No, Hrvatska nije Njemačka, niti se ovdašnja politika po ičemu može uspoređivati s tamošnjom, pogotovo kad je riječ o utjecaju na gospodarstvo. I još važnije – Niedersachsen nema presudan utjecaj na izbor čelnog menadžmenta koncerna. To bi tamo već bio golemi skandal.

Lider SDP-a Davor Bernardić poslao je, dakle, s govornice u koprivničkom Domu mladih po stranku i državu prilično razornu poruku. A ona glasi – SDP suštinski neće mijenjati ni sebe ni državu. Samo ljude. ‘Njihove’ za ‘naše’. Pa što bog dade i sreća junačka.


Tagovi: DAVOR BERNARDIć KOMENTAR MRSIC PODRAVKA SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO