SVE HITNO POVUČENO S TRŽIŠTA

Opasna bakterija pronađena u istom proizvodu dvaput u mjesec dana

Objavljeno, 18. studenoga 2020. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / Proizvodi su hitno povučeni iz Spara i Kauflanda
AUTOR
Redakcijski tekst

Opasna bakterija listeria monocytogenes otkrivena je u prehrambenom proizvodu koji je u utorak hitno povučen iz dućana i od potrošača.

Riječ je o dimljenoj ribi sljedećih kategorija: Premium losos narezani 100 g, Premium losos Graved 100 g, Premium losos Dalmatinac 100 g, Premium losos Rafael 100 g, Premium losos rezani (rinfuza).

Datum proizvodnje je 8. listopada, a rok trajanja 7. prosinca ove godine. Proizvođač je BEK – pušnica d.o.o. iz Kaštel Novog, a na tržište su losos stavljali Spar, Kaufland i Vrutak Zagreb.

BEK losos nabavlja u Norveškoj, pakira ga u svojem pogonu te ga distribuira u trgovačke lance.

SEPSA I UPALA MOŽDANE OVOJNICE

To je već drugi slučaj u manje od mjesec dana. Prošli mjesec PISALI SMO kako je u proizvodu Premium losos narezani, 100 g., s rokom trajanja do 16. studenoga, pronađena ista bakterija.

Proizvod poduzeća BEK – pušnica tada je također hitno povučen iz svih trgovina Spara i Kauflanda te od potrošača.

Listeria je, inače, patogena bakterija, zaraza često počinje simptomima nalik gripi, uključujući stalnu vrućicu. Ozbiljnije slučajeve lisetrioze prate povraćanje, mučnine i proljev.

U težim slučajevima listerioza može dovesti do sepse i upale moždane ovojnice te je posebno opasna za trudnice jer može dovesti do neželjenog gubitka ploda.


Tagovi: BAKTERIJA BEK PUšNICA LISTERIA LOSOS

NEDAVNO OBJAVLJENO