Okreće se kolo sreće: sve više Mađara dolazi točiti gorivo u Podravinu

Objavljeno, 04. rujna 2022. Vijesti
# Foto: LUKOIL / IUSTRACIJA / Nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Sve je više Mađara koji dolaze točiti gorivo u Podravinu i Slavoniju jer im je ono odjednom postalo jeftinije nego na tamošnjim benzinskim postajama.

Po nižim cijenama nego u našoj zemlji u Mađarskoj mogu točiti samo privatna vozila. No službena i poslovna izuzeta su krajem srpnja iz toga, pa oni od kolovoza plaćaju tržišnu cijenu, onu bez vladine intervencije, doznaje Večernji.

Poduzetnici, vlasnici autoškola i drugi koji posjeduju takva vozila redovno odlaze napuniti spremnike u Hrvatsku. Na spremniku od 70 litara Mađari u Hrvatskoj mogu uštediti do 35 eura.

Benzin 95 u Hrvatskoj je, uz Vladinu intervenciju, sada ograničen na cijenu od 11,19 kn (1,49 eura), a dizel na 12,35 kuna (1,64 eura) po litri. Mađari plaćaju oko 1,20 eura za litru goriva, ako ne voze službene ili poslovne automobile. Ako ih voze, cijena je tržišna i redovno se mijenja.

Zadnja je iznosila 1,99 eura za litru benzina, te više od 2 eura za litru dizela. Sada se najavljuje i daljnje poskupljenje dizela za još 30 forinti (0.074 eura), otkriva Večernji.

Osim cijene, drugi problem u Mađarskoj, posebno na manjim privatnim crpkama, jest nedostatak goriva. MOL konstantno smanjuje isporuke, već su bile pale na 50 posto u odnosu na regularna vremena, a danas isporučuju samo 35 posto količine iz pretkriznog razdoblja, zaključuje Večernji.


Tagovi: BENZIN BENZINSKA CIJENA GORIVO MAđARI

NEDAVNO OBJAVLJENO