Oko 3000 tona varaždinskog otpada dovozit će se svake godine u Koprivnicu

Objavljeno, 30. svibnja 2022. Zeleno
# Foto: DANICA.HR / Kompostana u Herešiu je kapaciteta 9000 tona
AUTOR
Robert Mihaljević

Biootpad iz Varaždina uskoro bi trebao završavati u kompostani u Koprivnici. Kako doznajemo, u pripremi je sporazum kojeg bi gradska vijeća trebala potvrditi do kraja lipnja.

Prema prijedlogu sporazuma, riječ je o uspostavi “zajedničke provedbe mjera gospodarenja otpadom u dijelu koji se odnosi na zbrinjavanje biorazgradivog komunalnog otpada“. Otpad će na području Varaždina prikupljati Čistoća te će ga voziti na kompostište u vlasništvu i pod upravom koprivničkoga Komunalca.

Iz Varaždina u Koprivnicu, tako, trebao bi u kompostanu stizati sljedeći biorazgradivi otpad: otpadna biljna tkiva, otpad iz šumarstva, otpadna kora i pluto, piljevina, strugotine, otpaci od rezanja drva, drvo, iverica i furnir, biorazgradivi otpad iz kuhinja i kantina, otpad s tržnica.

Potpisi gradonačelnika

“Ukupna procijenjena godišnja masa biorazgradivog komunalnog otpada s područja grada Varaždina, koji će se zbrinuti na kompostištu koje se nalazi na području grada Koprivnice, iznosi oko 3000 tona godišnje“, piše u prijedlogu sporazuma.

Suvremena kompostana u prigradskom naselju Herešinu otvorena je lani i godišnje može preraditi oko 9000 tona biorazgradivog otpada. Kapacitet se može proširiti do 14.000 tona. Na području Koprivnice i okolnih općina prikuplja se oko 5500 tona. Biootpad dolazi i iz Samobora s kojim je potpisan sporazum.

Ako Gradsko vijeće potvrdi sporazum o suradnji u gospodarenju otpadom između Varaždina i Koprivnice, potpisat će ga gradonačelnici Neven Bosilj i Mišel Jakšić. Cijena zbrinjavanja definirat će se posebnim ugovorom između varaždinske Čistoće i koprivničkoga Komunalca.


Tagovi: BIOOTPAD KOMPOSTANA KOPRIVNICA VARAžDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO