U NJEMAČKU, RUSIJU I SLOVENIJU

Ogroman rast izvoza županije sa sjevera: svake godine čak 20 posto više

Objavljeno, 01. lipnja 2019. Financijer
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Od 2000. godine do danas izvoz tvrtki s područja Koprivničko-križevačke županije rastao je najmanje od svih županija sa sjevera. Taj je rast iznio oko 180 posto, što je desetak posto na godišnjoj razini. Istodobno, izvoz Međimurske županije rastao je više od 20 godišnje, a Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske po stopi od 12 posto.

Samo prošle godine izvoz varaždinskog kraja iznosio je 7,2 milijarde kuna, Međimurja 5,2 milijarde, Krapine 3,7 milijardi, a koprivničke regije 2,8 milijardi kuna. To je još jedan podatak da se Koprivničko-križevačka županija razvija mnogo sporije od susjednih županija. O gubitku broja radnih mjesta u tom razdoblju da se ne govori.

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskom saldu otkrivaju i koje su zemlje najvažniji partneri gospodarskim subjektima. Tu je dobra vijest da je Koprivničko-križevačka županija tijekom prošle godine ostvarila vanjskotrgovinski suficit od oko 700 milijuna kuna u čemu je bolja od Varaždinske županije koja je lani više uvozila nego izvozila, pa je u minusu od 400 milijuna kuna.

Njemačka, Rusija, Slovenija i BiH najznačajniji su vanjskotrgovački partneri Koprivničko-križevačke županije. S Njemačkom je lani ostvaren pozitivan saldo od stotinjak milijuna kuna, a s Rusijom od čak 235 milijuna kuna. S Bosnom i Hercegovinom vanjskotrgovinski saldo u plusu je od 140 milijuna kuna.


Tagovi: IZVOZ NJEMACKA ZUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO