OBJAVLJENI ČUDNI PODACI

Ogroman pad potrošnje vode u županiji, nitko ne zna zašto

Objavljeno, 31. srpnja 2020. Vijesti
# Foto: ARHIVA (vodoskok u Koprivnici)
AUTOR
Redakcijski tekst

Leže na golemim zalihama iznimno kvalitetne vode, a na začelju su u državi po korištenju tog prirodnog bogatstva u javnoj vodoopskrbi.

Riječ je o Podravini i Prigorju, odnosno Koprivničko-križevačkoj županiji koja je lani u javnoj vodoopskrbi potrošila 3,93 milijuna kubika vode, što je u rangu Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku, te dvije županije uvjerljivo su najgore u Hrvatskoj prema zahvaćanju vode za javnu potrošnju.

Koprivničko-križevački kraj u javnoj vodoopskrbi potrošio je čak 11,5 posto manje vode nego pretprošle godine, što je uvjerljivo najveći pad u državi, otkrivaju podaci DZS-a.

Što se dogodilo pa je potrošnja vode u samo godinu dana smanjena za više od pola milijuna prostornih metara?

Rast u Međimurju i Varaždinu

U ovom je času to teško reći. No, brojke definitivno ne štimaju jer je Virovitičko-podravska županija imala zahvat od 4,06 milijuna kubika. Usporedbe radi, virovitička regija danas ima oko 75.000 stanovnika, a koprivnička oko 107.000.

Na vodoopskrbnom području poduzeća Koprivničke vode, najvećem distributeru u županiji, nije se lani dogodilo baš ništa što bi dovelo do pada potrošnje. Na području Križevaca i Đurđevca također nije bilo značajnijih promjena.

Za razliku od koprivničke županije, bjelovarski kraj lani je iz javne vodoopskrbe zahvatio 4,88 milijuna kubika vode, što je rast od 6,5 posto u odnosu na preklani. Da apsurd bude veći, Bjelovar vodu dobiva iz – Podravine.

U Varaždinskoj županiji zahvaćen je 12,1 milijun kubika vode, što je rast od četiri posto, a u Međimurskoj 6,44 milijuna uz rast od jedan posto.


Tagovi: DZS VODA VODOOPSKRBA

NEDAVNO OBJAVLJENO