OSUĐEN NA DVIJE GODINE ZATVORA

Oglasima prevario 33 osobe. Umjesto mobitela slao pecivo, šibice, daljinski

Objavljeno, 18. rujna 2021. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Josip Voćanec (35) iz Podravine osuđen je na dvije godine bezuvjetnog zatvora jer je oglasima za prodaju mobitela ukupno 33 osobe prevario za 106.000 kuna.

Voćanec je, kako stoji u presudi, oglasio prodaju skupih mobitela koje uopće nije posjedovao te je, nakon što su mu osobe uplatile novac, slao bezvrijedne stvari u kutijama ili ništa. Prevareni su kupci, tako, u kutiji umjesto mobitela dobili čokoladice, pecivo, papirnate maramice, prazne kutije cigareta, stari daljinski za tv ili praznu kutiju šibica.

Voćanca se tereti da je od srpnja 2015. do srpnja 2016. u Velikoj Mučnoj, Koprivnici, Starigradu, Donjim Mostima i Đurđevcu prevario 33 osobe u Bjelovaru, Hvaru, Puli, Mošćeničkoj Dragi, Sisku, Dubrovniku, Čilipima, Gornjoj Vrbi, Ceriću, Zagrebu, Ludbregu, Andrijaševcima, Karlovcu, Poreču, Hrašćici, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Cerni, Belišću, Ivanić Gradu, Osijeku, Otočcu, Žrnovnici, Donjem Miholjcu, Splitu, Podrinju i Hercegovcu.

„U nakani stjecanja nepripadne imovinske koristi, zajednički i po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, nakon što je na Internet oglasnik Njuškalo.hr stavio lažne oglase o prodaji različitih mobilnih telefona, na koje oglase mu se putem telefona javilo više osoba s područja Hrvatske, tim osobama je neistinito predočio da će im nakon uplate poslati mobilne uređaje putem pošte, iako je unaprijed odlučio da tako neće učiniti.

DOBIVAO 300 KUNA

Kako su mu te osobe povjerovale, uplatile su mu ili poštanskom uputnicom ili na bankovni račun novčane iznose koje je od njih tražio, koje novčane iznose je zadržao, a tim osobama zauzvrat putem nije poslao ništa ili im je poslao bezvrijedne stvari, na koji način je te osobe oštetio za sveukupni iznos od 105.916,00 kuna“, stoji u presudi.

Voćanec je priznao da je to radio prihvativši teret krivnje, ali je tijekom suđenja odlučio promijeniti iskaz koji je dao policiji nakon uhićenja. Za sve je, naime, odlučio teretiti Damira Udorovića iz Peteranca ustvrdivši kako ga je upravo on na to prisilio prijetnjama. Damira pak, kako je tvrdio, prije nije otkucao policiji jer ga se bojao. No, na suđenju je odlučio progovoriti jer ima dvoje djece, dobro je promislio o svemu i kaže kako ne želi zbog nekoga ići u zatvor.

O vezama s Damirom govorila je bivša supruga Josipa Voćanca, Danijela Krnjak, koja je na sudu svjedočila kako mu je upravo Damir „obećao posao s mobitelima“

Naveo je i da on nije nikad oglašavao putem Njuškala prodaju mobitela niti je koga zvao, to je radio sve Udorović, a on bi samo po uputi Udorovića odlazio u banku gdje bi podizao novac koji mu je bio uplaćen na njegov račun, od čega bi njemu Damir davao po 200 ili 300 kuna, a on je to tako radio za Udorovića barem 100 puta, pri čemu ga je Damir znao dovesti u banku i voziti doma.

U optužnici je stajalo i kako je Voćanec uputio teške prijetnje smrću prema šestoro osoba koje na koncu nisu nasjele na prijevaru i nisu željele platiti za nepostojeći mobitel, već su prijetnje prijavile policiji. No, po toj točki optužnice Voćanec je oslobođen jer nije dokazano da ih je baš on nazivao i prijetio im, već je sud zaključio kako je to bila nepoznata osoba koja mu je pomagala u kaznenom djelu.

O vezama s Damirom govorila je bivša supruga Josipa Voćanca, Danijela Krnjak, koja je na sudu svjedočila kako mu je upravo Damir „obećao posao s mobitelima“.

BIO S NJEGOVOM KĆERKOM

„Da bi na kraju dobivao neke sitne novce koje je donosio u kuću“, ispričala je bivša supruga, nakon čega je sud odlučio saslušati i Udorovića koji je naveo da dugo poznaje Voćanca koji je čak jedno vrijeme hodao s njegovom kćerkom.

„Kad sam to saznao, branio sam tu vezu jer je moja kćerka već bila udana i imala troje djece, a jedno vrijeme je Voćanec živio kod mene. Nisam imao nikakvih saznanja o kakvoj prodaji mobitela preko Njuškala, ne znam ni koje mobitele je imao optuženi, ni čime se bavio, ni prije, ni za vrijeme dok je živio kod mene.

Znao mi je pomagati i sa svojom suprugom Danijelom prespavati kod mene, a znao sam ga i otpeljati na poštu ili u banku, a na to ime mi je dao za benzin“, svjedočio je Udorović.

Sud je zaključio kako nema dovoljno dokaza da je upravo Udorović nepoznata osoba koja je pomagala Voćancu u kaznenim djelima prijevare te je on tijekom rasprave ispitan samo kao svjedok.

Inače, slučaj masovne internetske prevare iz Podravine s oglasima za prodaju mobitela punio je nacionalne medije prije pet godina. Slučaj je ovih dana završio nepravomoćnom presudom protiv Voćanca. Hoće li na tome i stati – tek će se vidjeti.


Tagovi: JOSIP VOćANEC MOBITELI NJUšKALO OGLASNIK PREVARA

NEDAVNO OBJAVLJENO