NOVA UREDBA UNIJELA POMUTNJU

Odvoz smeća drastično poskupljuje za samačka kućanstva i male tvrtke

Objavljeno, 28. studenoga 2019. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijena odvoza smeća za kućanstva s jednim ili dva člana osjetno će rasti, a manje će plaćati oni koji proizvode najviše smeća, zaključak je nove Uredbe o gospodarenju otpadom koja je stupila na snagu ovaj mjesec.

O tom problemu razgovarali su predstavnici gradskih uprava i komunalnih poduzeća Koprivnice, Ludbrega i Križevaca na sastanku u Koprivnici. Uvođenjem novog sustava gospodarenja otpadom došlo je do velikih promjena za korisnike usluge i gradske komunalce.

Samačka kućanstva plaćat će fiksni dio cijene kao i osmeročlana ili deveteročlana. Sudionici sastanka pokrenut će inicijativu da se to izmijeni jer donosi “nepravedan obračun i povećanje cijena odvoza otpada kod najvećeg broja korisnika – samačkih kućanstava te manjih poduzeća i obrta”.

Ispraviti nepravde

Složili su se kako je potrebno zajednički nastupiti prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kako bi se ispravile nepravde koje imaju za posljedicu podizanja cijena minimalne usluge za najugroženije, a ne za one koji proizvode najviše otpada.

Na poziv gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića na sastanku su bili ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, direktorica Lukoma Spomenka Škafec, predsjednica Uprave koprivničkoga Komunalca Nataša Tetec i direktor Komunalnog poduzeća Križevci Martin Kozjak sa suradnicima.

Koprivnica, Križevci i Ludbreg u suradnji s komunalnim poduzećima uveli su na području svoga djelovanja sve potrebno da bi se uskladili s Uredbom o gospodarenju otpadom. To iziskuje velika ulaganja (nabava i podjela posuda za otpad, uvođenje sustava evidencija praćenja količina otpada i pražnjenja spremnika, nabava vozila).


Tagovi: KOMUNALCI ODVOZ SMEćA POSKUPLJENJE SASTANAK

NEDAVNO OBJAVLJENO