DETALJI ODLUKE NACIONALNOG STOŽERA

Odluka donesena, ali zabrana kretanja po županijama nije ukinuta

Objavljeno, 19. travnja 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je odluku kojom se može ukinuti zabrana kretanja građana unutar pojedinih županija.

Premda je odluka stupila na snagu u ponoć, to ne znači kako će se zabrana kretanja ukinuti automatizmom već u nedjelju.

Nacionalni stožer, naime, donosit će odluke za svaku pojedinu županiju, i to na prijedlog županijskih stožera te nakon epidemioloških analiza.

To znači da će procedura potrajati još koji dan. Prvo svaki županijski stožer mora uputiti prijedlog s epidemiološkim podacima, a potom će Nacionalni stožer razmatrati je li to opravdano.

Dok se za područje Virovitičko-podravske županije, primjerice, može očekivati brza odluka o ukidanju zabrane kretanja, za Krapinsko-zagorsku županiju u kojoj ima najviše zaraženih po stanovniku to će se morati ozbiljnije razmotriti.

No, očekuje se kako će županije s povoljnom epidemiološkom situacijom već od ponedjeljka imati odobrenje o kretanju unutar svojih područja.

Tako se, odlukom Nacionalnog stožera, ograničenje kretanja i zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka može ukidati za pojedinu županiju ili dijelove županije u kojima je epidemiološka situacija povoljnija.

Osim toga, može se dopustiti kretanje i unutar područja dviju ili više županija ako za to postoje gospodarski razlozi ili epidemiološka situacija to dopušta.

Grad Zagreb, primjerice, već je zatražio da se dopusti kretanje unutar područja Grada, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Isto traže i Varaždinska te Međimurska županija.


Tagovi: STOžER ZABRANA KRETANJA ZUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO