Od ulaska u EU drastično smanjen broj nezaposlenih i povećan broj zaposlenih

Objavljeno, 04. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: POSAO.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine do danas nezaposlenost je uvjerljivo najviše pala na području Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Koprivnički kraj početkom lipnja bilježi tek 1740 nezaposlenih u evidenciji, što je manje za čak 7300 ljudi nego prije devet godina. Riječ je o smanjenju broja nezaposlenih za čak 81 posto, a taj pad bilježi i Varaždin na čijem je području danas tek oko 2050 nezaposlenih.

Uvjerljivo najmanje nezaposlenih u Hrvatskoj je na sjeverozapadu Hrvatske, izuzmemo li Liku koju je depopulacijski tsunami doslovce opustošio pa i nije za usporedbu. Uz Koprivnicu i Varaždin, tu je Zagorje sa 1920 nezaposlenih, (pad od 78 posto), te Međimurje s 1850 nezaposlenih (manje za 77 posto).

Naša regija, dakle, u mnogim gradovima i općinama ima samo statističku nezaposlenost jer posao može naći svatko tko ga doista traži.

Mnogi će na prvu loptu reći kako je to posljedica odlaska aktivnog stanovništva u potrazi za poslom na područje zajedničkog EU tržišta. No, to je samo dijelom točno jer je toliki pad nezaposlenosti ipak najvećim dijelom posljedica snažnije gospodarske aktivnosti na sjeveru zemlje.

Zaposlenih 8,4% više

Na području Varaždinske županije, primjerice, od početka srpnja 2013. do početka lipnja ove godine zaposlenost je narasla za 12,5 posto. Prema podacima mirovinskog zavoda, u tom kraju danas je evidentirano čak 68.200 osiguranih osoba, a prije devet godina bilo ih je 60.700.

Zaposlenost je u tom razdoblju rasla i u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali mnogo sporije i slabije – samo 1,7 posto. Početkom lipnja u toj je županiji bilo ukupno oko 35.200 osiguranih osoba (zaposlenih), što je tek oko 600 više nego na dan ulaska Hrvatske u EU.

U Hrvatskoj je ovog časa evidentirano oko 106.800 nezaposlenih, što je 70-ak posto manje nego početkom srpnja 2013. kad je na zavodima za zapošljavanje bilo ukupno čak oko 345.100 osoba bez posla.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj je početkom lipnja ove godine bilo oko 1,62 milijuna zaposlenih (osiguranika po svim osnovama), što je 8,4 posto više nego početkom srpnja 2013. godine.


Tagovi: BROJ NEZAPOSLENIH EU HRVATSKA NEZAPOSLENOST STATISTIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO