Od ugriza zmije u Hrvatskoj preminula i beba stara mjesec dana

Objavljeno, 10. kolovoza 2022. Zdravlje
# Foto: HZJZ / Poskok je jedna od naše tri zmije otrovnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao je sve koji ovih dana borave u prirodi na oprez zbog aktivnosti zmija otrovnica u njihovim prirodnim staništima.

Na području Hrvatske obitava 15 vrsta zmija, a samo tri su otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug. Sve tri pripadaju rodu ljutica, a mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, glavi koja je širinom jasno odvojena od vrata, te kratkom zdepastom tijelu i očnim zjenicama u obliku vertikalnog proreza (od neotrovnica takve zjenice ima jedino crnokrpica).

Riđovka / Foto: HZJZ

Ugrizi zmija se sve više događaju pri rekreacijskim i turističkim aktivnostima u ruralnim područjima. Poljoprivredne aktivnosti ne vežu se više za ugrize zmija u Europi zbog uvođenja mehanizacije i strojeva.

Od početka 2000. do kraja 2012. godine, u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu liječeno je ukupno 54 bolesnika radi zmijskog ugriza. Najviše ugriza dogodilo se od travnja do kolovoza, s vrhuncem u lipnju. Bolesnici su bili u dobi od 18 mjeseci do 73 godine, prosječno 35 godina stari.

“U razdoblju od 2017. do 2021. godine broj osoba kod kojih je kao glavni uzrok hospitalizacije bio zabilježen toksični učinak zmijskog otrova iznosio je 127. Od toga je najveći broj ugriza bio zabilježen 2018. godine (40 ugriza), a tijekom 2021. zabilježeno je 24 ugriza zmije.

Planinski žutokrug / Foto: HZJZ

U proteklih 15-ak godina identificirana su tri smrtna slučaja od ugriza zmije u Hrvatskoj, i to 2006., 2007. i 2013. godine.

“Dvije osobe su bile starije životne dobi (69 i 80 godina starosti), dok je jedna preminula osoba bila stara svega mjesec dana. Županije u kojima su se dogodili slučajevi ugriza zmije bile su: Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Ličko-senjska županija”, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Tagovi: BEBA POSKOK UGRIZ ZMIJA ZMIJA OTROVNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO