Od sutra nova pravila za dizanje gotovine na svim bankomatima

Objavljeno, 14. prosinca 2022. Financijer
# Foto: RAIFFEISEN BANKA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Od četvrtka, 15. prosinca, počinje novi režim podizanja novca na svim bankomatima u Hrvatskoj i trajat će do 15. siječnja iduće godine.

S obzirom na prilagodbu bankomata za isplate eura od iduće godine, a i pojačanu potražnju za kunama zbog predblagdanskog shoppinga, procjenuje se kako bi dosta bankomata moglo ostati bez gotovine u danima koji slijede.

Zbog toga je Hrvatska narodna banka dogovorila s bankama da od 15. prosinca do 15. siječnja svim građanima, bez obzira čiji su klijenti, omogući podizanje novca bez provizije. Od sutra do 31. prosinca moći ćete podići kune bez provizije na bilo kojem bankomatu, a od 1. do 15. siječnja dizat ćete eure.

U HNB-u doznajemo kako će se objaviti i interaktivna karta bankomata na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure. Hrvatska udruga banaka izradila je detaljan plan prilagodbe bankomata te nema nikakvih naznaka da bi moglo biti problema, kažu u HNB-u.

U svakom slučaju, bankomati su se već počeli postupno prilagođavati i konvertirati za isplatu eura. Zato bi moglo doći do ‘nestašice’ novca ovih dana.

Problemi s karticama

Veliki broj bankomata, dakle, bit će prilagođen da od 1. siječnja može isplaćivati eure, a s bankama je dogovoreno da od 15. prosinca do 15. siječnja ne naplaćuju naknade za podizanje gotovine na bankomatima klijentima drugih banaka.

Premda u poslovnim bankama i HNB-u ne očekuju posebne probleme, u neslužbenim kontaktima s nekim bankarima otkrivamo kako neki bankomati 1. siječnja vjerojatno neće biti spremni za isplatu eura.

Potkraj godine zbog prelaska na euro očekuju se i problemi s online plaćanjem i korištenjem kreditnih kartica te najveći udar na sustav bankomata. Neke su banke već obavijestile svoje klijente da neće moći koristiti internetsko i mobilno bankarstvo od 31. prosinca do 2. siječnja.

Ključni je savjet, dakle, da se opskrbite gotovinom kako ne biste ostali kratkih rukava tijekom Silvestrova i prvog dana nove 2023. godine. Bez brige, to mogu biti i kune jer će se njima moći plaćati do 15. siječnja. Nakon toga, ostaju samo euri.


Tagovi: BANKE BANKOMATI EURO GOTOVINA KUNE PROVIZIJA UVOđENJE EURA

NEDAVNO OBJAVLJENO