Od srpnja drastično poskupljuje Dom za starije u Koprivnici

Objavljeno, 12. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Stanari Doma za starije i nemoćne u Koprivnici / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijski dom za starije i nemoćne u Koprivnici od 1. srpnja drastično diže cijene smještaja.

Kako doznaje portal Danica, cijene idu gore u prosjeku za 30-ak posto, a ‘luksuzniji’ smještaj, poput apartmana, poskupljuje i 40-ak posto.

Da će smještaj u jednom od najpopularnijih i najboljih javnih domova za starije u Hrvatskoj poskupjeti, potvrdio nam je u srijedu šef Upravnog vijeća Doma Krunoslav Vitelj.

“Točno je, dižemo cijene od srpnja u prosjeku za 30-ak posto. Na žalost, više ne možemo poslovati s postojećim cijenama koje se nisu mijenjale od prosinca 2022. godine.

U međuvremenu su osjetno rasli svi troškovi, a posebno plaće zaposlenih zbog odluka na državnoj razini. Mi to više s postojećim prihodima ne možemo financirati”, naglašava Vitelj.

265 stanara

Dodaje kako će im dio troškova pokriti i Županija, a novac će županijske vlasti osigurati skorašnjim rebalansom proračuna koji će se naći na sjednici Županijske skupštine.

Krunoslav Vitelj (u sredini) / Foto: Danica.hr

Prema sadašnjem cjeniku, primjerice, jednokrevetni apartman stoji 778 eura mjesečno, a od srpnja bi cijena mogla biti čak oko 1100 eura.

Dvokrevetna soba s balkonom pak danas stoji 512 eura po stanaru, a po novome bi cijena mogla biti otprilike 150 eura viša.

Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici ima 265 stanara te oko 100 zaposlenih, od čega je 27 njegovateljica, 21 medicinska sestra, 11 čistačica i osam kuhara. Na plaće je lani ukupno otišlo 1,7 milijuna eura, a ove godine bi to moglo biti više od 2 milijuna eura.

Ukupni prihodi Doma prošle su godine iznosili 2,6 milijuna eura. Kako su rashodi bili veći od prihoda, ostvaren je manjak u poslovanju od 32.000 eura koji će se pokriti viškom iz prethodnih godina.


Tagovi: CIJENA DOM ZA STARIJE KRUNOSLAV VITELJ POSKUPLJUJE

NEDAVNO OBJAVLJENO